Zupa ogórkowa – Przygotowanie lekkiej zupy
Zupa ogórkowa jest bardzo zdrowa, ale jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu. Można przygotować różne rodzaje, można spróbować chłodnika ogórkowego, polskiego lub koreańskiego.
Przepis na zupa ogórkowa
Spróbuj polskiej zupy ogórkowej, którą wielu doceni w chłodne dni. Żurek ogórkowy to tradycyjne danie naszych sąsiadów, którego nie może zabraknąć w żadnej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj grubo starte warzywa (marchew, pietruszka, seler) i chwilę smaż.
- Następnie zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki i pokrój je w grubsze krążki.
- Po 15 minutach do zupy dodać grubo starte ogórki kiszone i kaszę gryczaną i gotować kolejne 10 minut.
- Jako ostatnie dodaj ziemniaki do zupy.
- Na koniec dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.
Dlaczego warto jeść ogórki?
Choć ogórki nie są tak pożywne jak inne warzywa i owoce, to jednak są pełne witamin, które wspierają nasze zdrowie. Znajdziesz w nich witaminę K, witaminę C, potas, magnez, witaminę B1 i błonnik.
Są także bogate w przeciwutleniacze, a ponieważ składają się głównie z wody i mają bardzo mało kalorii, są doskonałym wyborem w przypadku utraty wagi.
Inne ulubione przepisy