Zupa ogórkowa – Przygotowanie lekkiej zupy

Zupa ogórkowa jest bardzo zdrowa, ale jednocześnie prosta i szybka w przygotowaniu. Można przygotować różne rodzaje, można spróbować chłodnika ogórkowego, polskiego lub koreańskiego.

Przepis na zupa ogórkowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 45 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:6 porcje

Spróbuj polskiej zupy ogórkowej, którą wielu doceni w chłodne dni. Żurek ogórkowy to tradycyjne danie naszych sąsiadów, którego nie może zabraknąć w żadnej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj grubo starte warzywa (marchew, pietruszka, seler) i chwilę smaż.
  2. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 15 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i pokrój je w grubsze krążki.
  4. Po 15 minutach do zupy dodać grubo starte ogórki kiszone i kaszę gryczaną i gotować kolejne 10 minut.
  5. Jako ostatnie dodaj ziemniaki do zupy.
  6. Na koniec dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Choć ogórki nie są tak pożywne jak inne warzywa i owoce, to jednak są pełne witamin, które wspierają nasze zdrowie. Znajdziesz w nich witaminę K, witaminę C, potas, magnez, witaminę B1 i błonnik.

Są także bogate w przeciwutleniacze, a ponieważ składają się głównie z wody i mają bardzo mało kalorii, są doskonałym wyborem w przypadku utraty wagi.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.