Zupa krem pieczarkowa – przepis, który pokochasz
Zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny grzybowy smak i jest uwielbiana nawet przez osoby, które nie lubią jeść grzybów. Przygotuj ten przysmak w domu, korzystając z naszego prostego przepisu.
Jakie pieczarkinadają się na zupę?
Planujesz przygotować domową zupę pieczarkowa i zastanawiasz się, które pieczarki będą do niej najlepsze? Jakie pieczarki są do wyboru:
- świeże,
- mrożone,
- z puszki.
Świeże pieczarki są najlepszym wyborem, ale mrożone również nadają się do zupy. Zwykle są już wstępnie usmażone, więc oszczędzasz sobie pracy. Pieczarki z puszki mają inny smak niż świeże, ale nie widać tego w rezultacie. Pamiętaj tylko, aby dokładnie je odsączyć przed użyciem.
Możesz także uprawiać pieczarki w domu, uprawa pieczarków naprawdę nie jest trudna.
Jak czyścić pieczarki?
Jeśli zdecydujesz się na świeże pieczarki, nie możesz zapomnieć o ich dokładnym oczyszczeniu. Na szczęście proces ten nie jest trudny. W większości przypadków wystarczy przetrzeć pieczarki suchą szmatką lub ręcznikiem kuchennym. W przypadku znalezienia na nich brudu i innych zanieczyszczeń, należy dokładnie umyć je pod strumieniem bieżącej wody, a następnie natychmiast wysuszyć. Przygotowanie zupy pieczarkowej w domu, która jest kremowa i smaczna, nie jest wcale trudne.
Przepis na zupa krem pieczarkowa
Domowe przygotowanie zupy s pieczarkami, która jest kremowa i smaczna, wcale nie jest skomplikowane.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj pieczarki. Jeśli używasz świeżych, oczyść je odpowiednio, a następnie pokrój w plasterki. Grzyby z puszki odcedź, a mrożone przygotuj odpowiednio wcześniej.
- Pokrój cebulę na większe kawałki.
- Po przygotowaniu pieczarków i cebuli podgrzej 2 łyżki masła w rondlu. Po roztopieniu dodaj cebulę do garnka i pozwól jej zbrązowieć. Następnie dodaj pieczarki do garnka i pozwól mieszance się dusić.
- Następnie oprószyć mąką, dodać łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę pieprzu i starty czosnek. Wymieszaj wszystko razem i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozwól zupie bulgotać przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Po kwadransie dodaj do zupy śmietanę, pozwól jej się podgrzać, a następnie zdejmij z kuchenki.
- Jeśli chcesz, możesz zmiksować zupę, ale nie jest to wymagane.
- Przed podaniem dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z dużą ilością świeżej pietruszki.
Zupa krem z pieczarki można również przygotować bez mąki, zagęszczając ją ziemniakami i warzywami. Zupa grzybowa z ziemniakami i warzywami jest gęstsza i bardziej sycąca.
Pieczarki i co powinieneś o nich wiedzieć
Zanim zaczniesz gotować wystawną zupę z pieczarki, powinieneś wiedzieć, jak rozpoznać świeże pieczarki. Ale także jak prawidłowo je przechowywać.
Jak kupować pieczarki
Czy wybierając grzyby zastanawiasz się, jak rozpoznać, że są pieczarki świeże i w idealnym stanie? Nie wstydź się ich wąchać i dotykać. Świeże pieczarki można rozpoznać po ich zapachu. Im świeższe, tym silniejszy aromat pieczarków. Jeśli ich powierzchnia jest biała lub lekko różowawa i matowa, możesz być pewien, że leżały na blacie tylko przez chwilę. Pieczarki, które były wystawione przez dłuższy czas, można rozpoznać po czarnych plamach, które już się utworzyły.
Wskazówka dotycząca przepisu: Świetny i smaczny sos pieczarkowy
Jak przechowywać pieczarki
Pieczarki można przechowywać w lodówce, w temperaturze pokojowej na powietrzu lub w zamrażarce. Zależy to od tego, jak długo je przetwarzasz. W lodówce pieczarki zachowają świeżość przez dwa dni, pod warunkiem, że nie włożysz ich do lodówki wilgotnych lub uszkodzonych. W rzeczywistości, jeśli trzymasz je w lodówce i nie wysuszysz ich odpowiednio przed włożeniem, istnieje ryzyko, że spleśnieją.
Zaleca się przechowywanie pieczarków na powietrzu w temperaturze pokojowej tylko wtedy, gdy są one przetwarzane tego samego dnia. Jeśli nie zdążysz od razu przygotować potrawy z pieczarków, warto je usmażyć i przechowywać w pudełku w zamrażarce. W ten sposób przetrwają w idealnym stanie przez naprawdę długi czas.
Ciesz się zupą pieczarkowa z ziemniakami, warzywami lub odrobiną sherry i parmezanu.
Źródła: allrecipes.com, cafedelites.com, fusioncraftiness.com
Inne ulubione przepisy