Zupa pomidorowa: Przepis ze świeżych pomidorów

Zdrowa zupa pomidorowa może przywrócić nas do dzieciństwa. Przygotuj go w domowym zaciszu i ciesz się jego delikatnym słodkim smakiem, który przywoła w Tobie miłe wspomnienia.

Czy zauważyłeś, że zupa pomidorowa nigdy nie smakuje tak samo? Nawet jeśli będziesz postępował zgodnie z przepisem krok po kroku, zupa pomidorowa babci zawsze będzie smakować inaczej niż Twoja.

To, czy zrobimy ją ze świeżych pomidorów, przecieru czy mieszanki pomidorowej, odgrywa ogromną rolę w przygotowaniu zupy pomidorowej i jej ostatecznym smaku.

Przepis na zupę pomidorową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:6 porcje

Poniższy przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów jest naprawdę prosty i składa się z minimum składników. Mimo to uzyskany smak zupy jest bogaty, konsystencja idealnie kremowa, a przygotowanie niezwykle proste.

Składniki

Przygotowanie

  1. Świeże pomidory obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Cebulę również pokroić w podobnej wielkości kawałki.
  2. Umieść 4 łyżki masła w rondlu i pozwól mu się stopić na średnim ogniu. Dodaj cebulę, pomidory, szczyptę soli i zalej gorącą wodą z czajnika lub bulionu warzywnego.
  3. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut.
  4. Po ugotowaniu spróbuj i ewentualnie dopraw solą.
  5. Za pomocą robota kuchennego zmiksuj zupę na gładką masę. Jeśli uzyskana konsystencja wydaje się zbyt gęsta, można ją zmiękczyć za pomocą śmietanki do gotowania. Unikaj używania wody, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak zupy.
  6. Podawać samodzielnie, z grzankami, grzankami lub świeżymi wypiekami.

Polecamy: Zupa pomidorowa z ryżem

Aby ułatwić obieranie świeżych pomidorów ze skórki, zalej pomidory gorącą wodą.

Jak zrobić najlepszą zupę pomidorową

Aby stworzyć naprawdę idealną zupę, ugotuj ją ze świeżymi pomidorami, które już w chwili zakupu pięknie pachną. Jeśli to możliwe, używaj pomidorów z własnego ogrodu lub z targowisk. Dzięki temu przygotujesz najlepszą zupę pomidorową o wyrazistym aromacie.

Niezwykły smak zupie pomidorowej nadaje też oliwa. Zastąp masło kokosem lub oliwą z oliwek i ciesz się orzeźwiającym smakiem. Połączenie oleju kokosowego i świeżych pomidorów jest naprawdę wyjątkowe i od razu zakochasz się w uzyskanym smaku. Oliwa z oliwek w połączeniu z pomidorami to połączenie bardziej tradycyjne i mniej niezwykłe, ale wciąż doskonałe.

Dodaj pozostałe składniki do zupy pomidorowej

Do zupy pomidorowej można dodawać różne składniki. Popularne warianty obejmują:

  • zupa pomidorowa z mięsem,
  • estragon,
  • stopiony ser,
  • makaron.

Jeśli nie wiesz jak dobrać odpowiedni makaron do zupy, postaw na małe małże. Jeśli przygotowujesz go dla dzieci, muszle zastąp małym makaronem w kształcie zwierzątek lub liter. Z pozostałych składników do zupy można dodać również paprykę, czosnek lub gałązki rozmarynu.

WSKAZÓWKA: Postaraj się, aby twoja zupa pomidorowa była wyjątkowa i dodaj do niej płatki, gnocchi lub ryż. Świetnie smakuje również zupa pomidorowa z bazylią.

Rodzaje zupy pomidorowej

Podobnie jak większość przepisów na zupę, zupa pomidorowa ma kilka odmian, które możemy przygotować.

Jeśli chcemy maksymalnie uprościć przepis, możemy spróbować zupy z przecierem pomidorowymZupa pomidorowa z sokiem pomidorowym to również szybki wybór. Możesz spróbować obu wariantów i porównać je ze świeżą zupą pomidorową. Zobaczmy, który najbardziej lubisz w domu.

Zupa pomidorowa jest zdrowa i może przywołać miłe wspomnienia z dzieciństwa. Kto by jej nie kochał? Spróbuj zupy pomidorowej na wszystkie możliwe sposoby i nie bój się odkrywać nowych połączeń smakowych. Zobaczysz, który z wariantów najbardziej Ci odpowiada. Ciesz się posiłkiem!

Źródło: spędzićwithpennies.com, inspirowanetaste.net


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.