Zupa selerowa: Pyszny przepis, który pokochasz

Zupa Selerowa to jedna z doskonałych zup jarzynowych o wyrazistym smaku. Seler zawiera wszystkie ważne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Spróbuj pysznej zupy z selera.

Kiedy zastanawiasz się, jak dostarczyć organizmowi jak najwięcej warzyw, najpopularniejszym wyborem są zupy jarzynowe. Dzięki nim dostarczasz do organizmu witaminy i minerały. Zupy można przygotować z kilku rodzajów warzyw, ale też z jednego rodzaju

 Do pysznych zup należy zupa z selera naciowego. To warzywo, które stopniowo podbijało serca polskich szefów kuchni. Jego smak można porównać do cytrusów, niektórzy wyczuwają w nim sosnę.

zupa krem z selera
Źródło zdjęcia: margouillat photo / Shutterstock.com

Wpływ selera na zdrowie

Seler jest powszechnie stosowany w kuchni polskiej, jest gotowany, smażony i dodawany do sałatek lub pasty z seleraSeler (Apium graveolnes var. Dulce), który pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, należy do tej samej rodziny dziewanny.

Uprawiana jest jako przyprawa, warzywo użytkowe i zioło lecznicze. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz witaminy K, A i C oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk.

Seler powinien być spożywany szczególnie przez osoby z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ pomaga je obniżyć. Zmniejsza obciążenie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając w ten sposób występowaniu chorób serca, udarów czy miażdżycy. Ma to oczywiście pozytywny wpływ na organizm ludzki. Jednocześnie wspomaga wydzielanie soków żółciowych, poprawia trawienie oraz obniża poziom cholesterolu LDL we krwi.

Ponieważ seler ma działanie przeciwzapalne, pomaga zmniejszyć ból stawów spowodowany reumatyzmem, dną moczanową czy artretyzmem. Wydala kwas moczowy, ogranicza powstawanie kamieni nerkowych, zapobiega problemom z nerkami i pęcherzem.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, która działa jako silny przeciwutleniacz, seler przyczynia się do lepszych mechanizmów obronnych organizmu. Czy wiesz, że żucie łodygi selera może oczyścić zęby po posiłku? Uzyskasz również lepszy oddech.

Prosta zupa selerowa, a nawet krem ​​z selera przyniesie Twojemu organizmowi wiele prozdrowotnych korzyści.

Przepis na zupa selerowa krem

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity: 50 minutaLiczba porcji:4 porcje

Spróbuj zupa krem z selera.

Składniki

Przygotowanie

  1. Seler naciowy opłucz i drobno posiekaj.
  2. Marchewkę obrać, umyć i drobno zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę podgrzać na maśle w garnku i smażyć na złoty kolor. Następnie dodajemy do niego pokrojony seler i marchewkę i razem smażymy.
  4. Warzywa w garnku zalać bulionem warzywnym, dodać sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
  5. Wszystko dobrze gotujemy.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je blenderem.
  7. Dodaj do zupy kwaśną lub słodką śmietanę, aby zmiękła. Ale nie jest to konieczne, jeśli pilnujesz każdej kalorii, możesz cieszyć się zupą bez śmietany.

  • Gotową luksusową zupę selerową można ozdobić posiekaną zieloną pietruszką.
  • Jeśli nie masz pod ręką bulionu warzywnego, możesz użyć zwykłej wody.

Z czym podać zupę selerową

Zupa krem ​​z selera świetnie smakuje z opiekanymi grzankami, które można przygotować ze starszych wypieków. Możesz użyć zarówno starszego chleba, jak i bułek, które pokroisz w drobną kostkę i usmażysz na maśle na patelni lub w piekarniku. Następnie możesz udekorować gotową zupę selerową grzankami.

Jeśli lubisz zdrowe zupy jarzynowe o delikatnej konsystencji wypróbuj inne przepisy na zupy.

Źródło: christinascucina.com, allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.