Zupa szparagowa krem z zielonych szparagów: Przepis

Zupa szparagowa to zdrowa zupa bogata w minerały. Poza tym szparagi to warzywo niskokaloryczne. Wypróbuj zdrowy przepis na zupę szparagową, który jest odpowiedni również dla dzieci.

Dlaczego zupa szparagowa jest zdrowa?

Szparagi zawierają stosunkowo dużą ilość wody, co czyni je warzywem niskokalorycznym, którego zdecydowanie nie powinno zabraknąć w Twojej diecie, jeśli starasz się utrzymać formę lub chcesz schudnąć. Oprócz tego zawiera również szereg cennych substancji oraz oczywiście witaminy. Jest bogaty w minerały, takie jak magnez, wapń i potas.

Zawiera również kwas foliowy oraz witaminy B1 i B2.

Ponadto szparagi są źródłem błonnika, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, mogą regulować ciśnienie krwi oraz przyczyniają się do poprawy metabolizmu. To także dlatego zupa szparagowa jest tak zdrowa, a jednocześnie stanowi pożywny posiłek. Szparagi są również zaangażowane w poprawę trawienia i pomagają w lepszym trawieniu.

Rodzaje szparagów

Znamy trzy rodzaje szparagów.

  1. białe szparagi,
  2. zielone szparagi,
  3. fioletowe szparagi.

Chwila zielone szparagi są używane głównie w kuchni zimnej do przygotowywania sałatek, białe lub fioletowe szparagi mogą być używane do robienia świetnych sosów lub zup. Dlatego nadaje się do stosowania w ciepłej kuchni. Przepisów na zupę szparagową jest wiele, odpowiednia jest również zupa szparagowa dla dzieci.

Zupa szparagowa z zielonych szparagów jest powszechnie przygotowywana w naszym kraju, właśnie dlatego, że zielone szparagi są najbardziej dostępne. Jej smak jest gorzki, ale dobrze komponuje się z potrawami. Wręcz przeciwnie, zupa szparagowa z białych szparagów jest najłagodniejsza, białe szparagi mają bardzo łagodny smak, podczas gdy fioletowe szparagi są tylko lekko gorzkie i stosunkowo rzadkie.

Przepis na zupę szparagową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 35 minutaCzas całkowity: 45 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupa szparagowa jest przygotowywana bardzo szybko i jest bardzo zdrowa i smaczna. 
Nawet dzieci to pokochają. Można ją przyrządzać na różne sposoby, np. zupa szparagowa z niedźwiedzim czosnkiem może być prawdziwą bombą witaminową. 
Zupa krem ​​ze szparagów ma pyszny smak, ale zupę ze szparagów można też przygotować bez śmietany. Wypróbuj nasz przepis, który możesz przygotować nawet jeśli nigdy wcześniej nie pracowałeś ze szparagami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę razem z kawałkiem masła. Dodaj posiekaną cebulę i krótko smaż.
  3. Ze szparagów należy usunąć zdrewniałe końcówki. Ale nie musimy ich jeszcze wyrzucać.
  4. Szparagi pokroić na kawałki.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać bulion warzywny i dodać posiekane szparagi.
  6. Przykryj pokrywką i gotuj zupę przez piętnaście minut.
  7. Po piętnastu minutach sprawdź, czy szparagi wystarczająco zmiękły. Jeśli nie, gotujemy zupę jeszcze chwilę, aż szparagi zmiękną.
  8. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem ręcznym i gotowe.
  • Jeszcze zanim zmiksujemy zupę, można dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej. Zupa szparagowa będzie miała wtedy ciekawszy smak.
  • Na koniec można upiec główki szparagów, które oryginalnie odcięliśmy i udekorować nimi zupę podczas serwowania.

Wykorzystanie szparagów w kuchni

Szparagi mają wiele zastosowań w kuchni, nadają się nie tylko do zup. Szparagi krótko gotowane razem z masłem nadają się jako baza do przyrządzania sosów, surowe szparagi można następnie dodawać do sałatek warzywnych.

Nadaje się do przygotowywania dań wegetariańskich, ale także jako dodatek do mięs. Znakomite są również zapiekane szparagi z makaronem, szparagi można też dodać do włoskiego risotto.

Zwykle gotujemy szparagi zaledwie kilka minut, zawsze zależy to od grubości kiełków. Białe szparagi gotuje się trochę dłużej, około 5-8 minut, zielone szparagi zwykle jeszcze krócej, około 2-5 minut. Przed podaniem należy jednak sprawdzić, czy szparagi rzeczywiście zmiękły. W zupach mieszanych szparagi muszą być naprawdę miękkie, w przeciwnym razie wystarczy, jeśli szparagi zostaną ugotowane do półmiękkości.

Zupa szparagowa, podobnie jak inne przepisy na zupy, może być przygotowana na kilka sposobów. Można go przygotować ze śmietaną lub bez, w wersji kremowej lub klasycznej.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: delish.com, Onceuponachef.com


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.