Zupa szpinakowa – Przepis krok po kroku

Tradycyjna zupa szpinakowa – bomba witaminowa ze świeżego szpinaku, która również świetnie smakuje. Czy wiesz, jak przygotować najlepszą zupę szpinakową i jednocześnie zachować w niej zawarte witaminy?

Obróbka cieplna szpinaku

Najpopularniejszym preparatem ze szpinaku jest szpinak jako dodatek do pierogów, mięsa i ziemniaków. Jednak klasyczna lub kremowa zupa szpinakowa jest również bardzo smaczna i popularna.

Podczas obróbki cieplnej szpinak traci jednak znaczną ilość witamin, kwasu szczawiowego, luteiny i innych prozdrowotnych substancji. Im dłużej gotujesz szpinak, tym więcej tych substancji traci.

Dlatego idealnie nadaje się spożywanie szpinaku na surowo, np. jako smoothie w połączeniu z masłem migdałowym lub awokado. Tłuszcz dodany do szpinaku pomoże wchłonąć przeciwutleniacz.

Zupa szpinakowa przepis
Źródło zdjęcia: VICUSCHKA / Shutterstock.com

Jak zrobić szpinak

  • Szpinak na parze – delikatna obróbka cieplna szpinaku do nadzienia pikantnych pasztetów, strucli i szpinakowej lasagne. Szpinak gotowany na parze można również dodać do pasty z twarogu, puree ziemniaczanego czy sałatki z roślin strączkowych.
  • Blanszowanie szpinaku – krótko gotujemy szpinak w gorącej, osolonej wodzie, a następnie szybko schładzamy. W ten sposób szpinak zachowuje znaczną część witamin. Blanszowany szpinak można zamrozić lub wykorzystać w taki sam sposób jak szpinak gotowany na parze.
  • Smażenie szpinaku na tłuszczu – szybka obróbka cieplna szpinaku do makaronu, lasagne, omletu jajecznego, quiche lub zapiekane naleśniki ze szpinakiem.
  • Gotowanie szpinaku na parze – zwykle gotuje się go na zeszklonej cebuli doprawionej solą i czosnkiem. Tak ugotowany szpinak jest idealnym dodatkiem do mięs i pierogów.

Dlaczego szpinak jest zdrowy?

Szpinak to niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości substancji odżywczych i ochronnych. Szpinak dostarcza organizmowi witaminę wzrostu A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, witaminę piękności, biotynę, niacynę, potas, magnez, miedź, żelazo, mangan oraz błonnik.

Zdrowsze serce

Szpinak zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko niektórych chorób nowotworowych, chronią przed zawałem serca, pomagają w chorobach serca, cukrzycy, chorobach wirusowych i bakteryjnych oraz reakcjach alergicznych.

Zmniejszenie ryzyka cukrzycy i otyłości

Substancje zawarte w szpinaku hamują reakcje zapalne, zmniejszają stres oksydacyjny i wyzwalają wydzielanie hormonów sytości.

Zdrowy mózg

Działanie przeciwzapalne wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i spowalnia jego starzenie.

Zapobieganie utracie wzroku

Luteina w szpinaku zmniejsza ryzyko wystąpienia AMD, choroby oczu, która powoduje utratę wzroku u osób powyżej 50 roku życia.

Zupa Szpinakowa przepis

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zdrowa zupa szpinakowa ma pyszny smak, jest bardzo szybka, prosta w przygotowaniu i odpowiednia nawet dla dzieci.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i drobno posiekaj szalotki. Następnie lekko podsmaż je na maśle i pozwól im się zeszklić.
  2. Podsmażoną cebulę oprószamy mąką i ciągle mieszając tworzymy lekki bulion.
  3. Wlej bulion warzywny do garnka i wciśnij do niego dwa ząbki czosnku.
  4. Liście szpinaku kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj śmietanę i gotuj przez około pięć minut.
  6. Gotową zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Zupę szpinakową możesz podać ze smażonymi na złoto lub opiekanymi grzankami.

Polecamy: Przepis na krupnik

Jak ulepszyć zupę szpinakową

Blanszowanie (gotowanie szpinaku w gorącej, osolonej wodzie, a następnie ostre schładzanie) zapewnia, że ​​szpinak zachowuje większość składników odżywczych i jasnozielony kolor.

Możesz przygotować zupę szpinakową z jajkiem i podać ją z jajkiem na twardo lub w koszulce.

Zupę szpinakową można również posypać smażonymi lub pieczonymi grzankami. Jeśli lubisz ser, ulepsz grzanki, ścierając na nich twardy ser.

Jeśli nie masz świeżego szpinaku lub szpinaku baby, możesz ugotować zupę z mrożonym szpinakiem lub puree ze szpinaku, ale pamiętaj o różnicy w smaku – zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku zdecydowanie nie równa się puree ze szpinaku mrożonego.

Inne popularne przepisy ze szpinakiem

Jeśli chcesz zafundować sobie większą dawkę szpinaku, możesz przygotować z niego niezliczoną ilość innych wspaniałych dań.

Szpinak można wykorzystać jako dodatek, ugotować bułkę szpinakową z wędzonym mięsem, pikantny strudel ze szpinakiem, roladę drobiową ze szpinakiem, makaron ze szpinakiem i kurczakiem, szpinakową pizzę, pikantny placek ze szpinakiem lub np., suflet szpinakowy.

Oprócz wspomnianych dań ze szpinakiem wypróbuj inne zupy z naszej kolekcji przepisów.

Źródło: bbcgoodfood.com, delish.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.