Zupa z ciecierzycy: Przepis na szybką i zdrową zupę

Zupa z ciecierzycy jest bardzo zdrowa, choć w kuchni polskiej jest rzadziej stosowana. Jednak ciecierzyca to bardzo zdrowe jedzenie. Spróbuj pysznej zupy z ciecierzycy.

Co zawiera ciecierzyca?

Ciecierzyca nazywana jest również groszkiem rzymskim i należy do roślin strączkowych. W porównaniu do grochu, soczewicy czy fasoli pojawia się ich jednak w naszych kuchniach znacznie mniej. Ciecierzyca jest dobrze znana zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, można z niej przyrządzić wiele smacznych przepisów od owsianki po pasty do zup.

Ciecierzyca jest bardzo zdrowa i można ją nazwać superżywnością ze względu na ilość cennych dla naszego zdrowia substancji i witamin.

Zupa z ciecierzycy przepis
Źródło zdjęcia: Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Ciecierzyca zawiera:

  • białka roślinne,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • mangan,
  • miedź,
  • selen,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • witaminy z grupy B,
  • potas.

A dzięki temu jest naładowany wszystkim, czego potrzebuje nasz organizm. Jest jednym z ważnych źródeł białek roślinnych, spożywając ciecierzycę możemy wspomóc metabolizm czy poprawić stan skóry, korzystnie wpływa na układ nerwowy, a dzięki zawartości cennych substancji jest również skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, otyłość czy choroby układu krążenia.

Ciecierzyca ma również korzystny wpływ na trawienie i może nas nasycić na długi czas. Jest więc wiele powodów, dla których powinniśmy nauczyć się jeść ją regularnie. Prosta zupa z ciecierzycy to podstawowe danie, które można przygotować. Każdy może przygotować przepis na zupę z ciecierzycy.

Przepis na zupa krem z ciecierzycy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania:1 godzina 45 minutaCzas całkowity:1 godzina 55 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupa z ciecierzycy krem jest bardzo zdrowa, ciecierzyca jest dziś często określana jako superfood w naszych menu. Jednak gotując ciecierzycę należy pamiętać, że należy ją namoczyć w wodzie na 10 do 12 godzin przez noc.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw moczymy ciecierzycę, wcześniej. Ciecierzycę należy moczyć przez co najmniej dziesięć godzin, dlatego najlepiej pozostawić ją namoczoną na całą noc.
  2. Następnie spuść wodę i gotuj ciecierzycę w świeżej wodzie do miękkości przez około godzinę.
  3. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  4. W rondelku rozgrzać olej i dodać cebulę, którą będziemy smażyć.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószyć mąką.
  6. Następnie dodać przygotowane mrożone warzywa, ugotowaną ciecierzycę i wszystko zalać bulionem warzywnym.
  7. Zupę wymieszać, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz.
  8. Doprawiamy solą i majerankiem i gotujemy pół godziny.
  9. Po ugotowaniu podziel zupę z ciecierzycy na dwie połowy, wybierz nowe przyprawy i liść laurowy, zmiksuj jedną połowę blenderem ręcznym, a następnie zmiksuj obie połówki razem.
  10. Dobrze wymieszaj i podawaj.

  • Przed gotowaniem do zupy można dodać śmietanę, aby ją zmiękczyć. Zjemy wtedy kremową zupę z ciecierzycy.

Przed gotowaniem do zupy można dodać śmietanę, aby ją zmiękczyć. Zjemy wtedy kremową zupę z ciecierzycy.

Polecamy: Zupa grochowa

Zupa z ciecierzycy na kilka sposobów

Zupę z ciecierzycy za każdym razem można przygotować inaczej. Świetnie smakuje np. zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym czy zupa z ciecierzycy z selerem naciowym. Istnieje wiele odmian, możesz spróbować ich wszystkich, możesz użyć powyższego podstawowego przepisu. Potem po prostu zmień przepis. Zupa z ciecierzycy z warzywami warto też przygotować ją z sezonowych warzyw w świeżej postaci.

Co ugotować z ciecierzycy

Oczywiście nie zawsze trzeba robić tylko pyszne zupy z ciecierzycy. Możesz spróbować sałatek z ciecierzycy, past do smarowania lub wegetariańskich klopsików. Ale najbardziej znanym daniem z ciecierzycy zawsze będzie hummus. Hummus przygotowuje się bardzo prosto, ciecierzycę gotuje się, ale można też użyć sterylizowanej, następnie zmiksowanej i wymieszanej z pastą sezamową. Dodaje się czosnek, sól, pieprz, kminek, oliwę z oliwek i wszystko miesza się na gładką masę.

Źródła: gimmesomeoven.com,lastingredient.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.