Zupa z ciecierzycy: Przepis na szybką i zdrową zupę
Zupa z ciecierzycy jest bardzo zdrowa, choć w kuchni polskiej jest rzadziej stosowana. Jednak ciecierzyca to bardzo zdrowe jedzenie. Spróbuj pysznej zupy z ciecierzycy.
Co zawiera ciecierzyca?
Ciecierzyca nazywana jest również groszkiem rzymskim i należy do roślin strączkowych. W porównaniu do grochu, soczewicy czy fasoli pojawia się ich jednak w naszych kuchniach znacznie mniej. Ciecierzyca jest dobrze znana zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, można z niej przyrządzić wiele smacznych przepisów od owsianki po pasty do zup.
Ciecierzyca jest bardzo zdrowa i można ją nazwać superżywnością ze względu na ilość cennych dla naszego zdrowia substancji i witamin.
Ciecierzyca zawiera:
- białka roślinne,
- błonnik,
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- mangan,
- miedź,
- selen,
- żelazo,
- wapń,
- magnez,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminy z grupy B,
- potas.
A dzięki temu jest naładowany wszystkim, czego potrzebuje nasz organizm. Jest jednym z ważnych źródeł białek roślinnych, spożywając ciecierzycę możemy wspomóc metabolizm czy poprawić stan skóry, korzystnie wpływa na układ nerwowy, a dzięki zawartości cennych substancji jest również skuteczną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, otyłość czy choroby układu krążenia.
Ciecierzyca ma również korzystny wpływ na trawienie i może nas nasycić na długi czas. Jest więc wiele powodów, dla których powinniśmy nauczyć się jeść ją regularnie. Prosta zupa z ciecierzycy to podstawowe danie, które można przygotować. Każdy może przygotować przepis na zupę z ciecierzycy.
Przepis na zupa krem z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy krem jest bardzo zdrowa, ciecierzyca jest dziś często określana jako superfood w naszych menu. Jednak gotując ciecierzycę należy pamiętać, że należy ją namoczyć w wodzie na 10 do 12 godzin przez noc.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw moczymy ciecierzycę, wcześniej. Ciecierzycę należy moczyć przez co najmniej dziesięć godzin, dlatego najlepiej pozostawić ją namoczoną na całą noc.
- Następnie spuść wodę i gotuj ciecierzycę w świeżej wodzie do miękkości przez około godzinę.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę.
- W rondelku rozgrzać olej i dodać cebulę, którą będziemy smażyć.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószyć mąką.
- Następnie dodać przygotowane mrożone warzywa, ugotowaną ciecierzycę i wszystko zalać bulionem warzywnym.
- Zupę wymieszać, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz.
- Doprawiamy solą i majerankiem i gotujemy pół godziny.
- Po ugotowaniu podziel zupę z ciecierzycy na dwie połowy, wybierz nowe przyprawy i liść laurowy, zmiksuj jedną połowę blenderem ręcznym, a następnie zmiksuj obie połówki razem.
- Dobrze wymieszaj i podawaj.
- Przed gotowaniem do zupy można dodać śmietanę, aby ją zmiękczyć. Zjemy wtedy kremową zupę z ciecierzycy.
Przed gotowaniem do zupy można dodać śmietanę, aby ją zmiękczyć. Zjemy wtedy kremową zupę z ciecierzycy.
Polecamy: Zupa grochowa
Zupa z ciecierzycy na kilka sposobów
Zupę z ciecierzycy za każdym razem można przygotować inaczej. Świetnie smakuje np. zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym czy zupa z ciecierzycy z selerem naciowym. Istnieje wiele odmian, możesz spróbować ich wszystkich, możesz użyć powyższego podstawowego przepisu. Potem po prostu zmień przepis. Zupa z ciecierzycy z warzywami warto też przygotować ją z sezonowych warzyw w świeżej postaci.
Co ugotować z ciecierzycy
Oczywiście nie zawsze trzeba robić tylko pyszne zupy z ciecierzycy. Możesz spróbować sałatek z ciecierzycy, past do smarowania lub wegetariańskich klopsików. Ale najbardziej znanym daniem z ciecierzycy zawsze będzie hummus. Hummus przygotowuje się bardzo prosto, ciecierzycę gotuje się, ale można też użyć sterylizowanej, następnie zmiksowanej i wymieszanej z pastą sezamową. Dodaje się czosnek, sól, pieprz, kminek, oliwę z oliwek i wszystko miesza się na gładką masę.
Źródła: gimmesomeoven.com,lastingredient.com
Inne ulubione przepisy