Zupa z czerwonej soczewicy: Szybki przepis na Indyjska zupa

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy to idealny wybór na chłodne dni, ponieważ niezawodnie rozgrzewa. Jest także źródłem białka, a jego lekko pikantny smak pokochasz.

Czerwona soczewica

Czerwona soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, co oznacza między innymi, że jest doskonałym źródłem białka. Jednocześnie jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, błonnik i witaminę B6. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu niezawodnie nasycą, a czerwoną soczewicą mogą się delektować nawet dzieci i kobiety w ciąży. Charakteryzuje się doskonałą strawnością i nie powoduje wzdęć.

Jak przygotować czerwoną soczewicę?

Zaletą czerwonej soczewicy jest to, że nie trzeba jej moczyć w wodzie przed przygotowaniem i czekać, aż zmięknie. Wystarczy dodać soczewicę do pozostałych składników i pozwolić im się ugotować. W ciągu dziesięciu minut zmięknie podczas gotowania i niesamowicie przyspieszy czas przygotowania zupy.

Zupa z czerwonej soczewicy krok po kroku

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 30 Czas całkowity: 40 Liczba porcji:4 porcje

Zupa z czerwonej soczewicy jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ponieważ soczewicy nie trzeba wcześniej namoczyć. Ponadto czerwona soczewica jest bogata w białko i zawiera dużą ilość białka, dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zacznij od nalania 500 ml wody do czajnika i włączenia go. Następnie zabierz się do mycia czerwonej soczewicy. Dokładnie opłucz go pod bieżącą wodą i pozwól mu dobrze spłynąć. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Marchewkę obrać i pokroić w większą kostkę. Następnie przygotuj odpowiednio duży garnek i dodaj do niego łyżkę oleju, postaw na kuchence i rozpocznij grzanie.
  2. Zanim olej w garnku odpowiednio się nagrzeje, weź miskę i wlej do niej łyżkę kurkumy, łyżkę kminku, łyżkę pieprzu i łyżkę garam masala.
  3. Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć zawartość miski do garnka i dodaj bułkę cynamonową. Pozwól przyprawom nabrać aromatu, a następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir do garnka. Smaż przez jedną do dwóch minut na średnim ogniu.
  4. Kontynuuj wlewając do garnka gorącą wodę z czajnika i mleko kokosowe. Pozwól tej mieszance delikatnie gotować przez około 10 do 15 minut. Jeśli podczas gotowania zupa wydaje się zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Gdy soczewica i marchewka będą miękkie, prawie gotowe. Pozostaje dodać sok wyciśnięty z całej cytryny i sól do smaku.
  6. Po dodaniu soli gotuj zupę przez kolejne pięć minut i wykorzystaj ten czas na posiekanie kolendry do dekoracji zupy podczas serwowania.
  7. Zupę można podawać od razu po ugotowaniu. Dzięki temu, że soczewica zamienia się w papkowatą mieszankę, zupy nie trzeba mieszać, ponieważ sama jest kremowa. Nie zapomnij wyjąć bułki cynamonowej z garnka przed podaniem!

Indyjska zupa z czerwonej soczewicy i marchwi świetnie smakuje z kromką świeżego chleba lub typowym indyjskim chlebkiem naan.

Czy chcesz, aby zupa z czerwonej soczewicy była wyjątkowa? Do składników można dodać ziemniaki, bataty, ryż basmati i papryczki chilli ( z batatów można też zrobić zupę ze słodkich ziemniaków). Do zupy można nawet dodać gotowanego kurczaka.

Wypróbuj również przepis na klasyczną zupę z soczewicy.

Dlaczego warto wypróbować przepis na zupę z czerwonej soczewicy?

W porównaniu do klasycznej zupy z soczewicy ta wersja zupy z czerwonej soczewicy różni się tym, że ma bogaty kremowy smak i syci na całe popołudnie. Dzięki mleczku kokosowemu zupa jest kremowa, ale jednocześnie lekko pikantna od przypraw typowych dla kuchni indyjskiej.

Ciesz się przyjemnym połączeniem marchwi, czerwonej soczewicy, mleka kokosowego i mieszanki indyjskich przypraw.

Źródło: littlespicejar.com, thewoksoflife.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.