Zupa z kalarepy – Przepis na łagodną, ​​zdrową zupę

Kalarepa jest idealny na rozgrzewkę. Wszyscy znamy buraka, to warzywo, które jest bardzo zdrowe i smaczne i prawie nie zawiera kalorii. Wypróbuj przepis na zupę z kalarepy.

Prosta zupa z kalarepy rozgrzeje i na pewno będzie smakować wyśmienicie. Kalarepa zawiera szereg cennych substancji, a przy tym prawie nie zawiera kalorii, dzięki czemu wzbogaci Twoją dietę, a dodatkowo nie przytyjesz. Zupa krem ​​z kalarepy jest bardzo delikatna i przede wszystkim zdrowa.

Zupa kalarepowa
Źródło zdjęcia: matka_Wariatka / Shutterstock.com

Zupa kalarepowa jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Spróbujesz go też przygotować?

Zupa z kalarepy ma więcej odmian

Kalarepa można przygotować na kilka sposobów. Można go doprawić koperkiem, ale też świeżymi ziołami czy porem, zupa z kalarepy z kaszą manną można zagęścić, zupa kalarepowa ze śmietaną ma ciekawy smak. Połączenie zupy z kalarepy i ziemniaków może wydawać się dość niekonwencjonalne, ale dzięki naszemu przepisowi odkryjesz, że ta para świetnie do siebie pasuje. Wypróbuj nasz wspaniały przepis na zupę z kalarepy.

Przepis na zupa krem z kalarepy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:4 porcje

Zupa z kalarepy z ziemniakami i śmietaną smakuje wyśmienicie, jest miękki i lekki, świetnie prezentuje się na talerzu, a jego niezwykły smak z pewnością przypadnie Ci do gustu i będziesz często gotować tę zupę. Ponadto przygotowanie wcale nie jest pracochłonne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kalarepy obrać i pokroić w drobną kostkę, ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Drobno posiekaj obraną cebulę i roztop kawałek masła w rondlu.
  3. Podsmaż cebulę na maśle i dodaj posiekaną kalarepę i ziemniaki.
  4. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy około dwudziestu do trzydziestu minut, aż ziemniaki i kalarepa będą całkowicie miękkie.
  5. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i małą szczyptę gałki muszkatołowej.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i możemy podawać.

Zupę można udekorować posiekanymi ziołami i podawać ze świeżym pieczywem lub tostami. Do zupy można również dodać grzanki.

Kalarepa i korzyści zdrowotne

Kalarepa jest bogata w witaminy, głównie zawiera witaminę C i B. Ale zawiera też minerały, a zwłaszcza:

  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • jod,
  • magnez.

Nie zawierają prawie żadnych kalorii, za to zawierają dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Dzięki temu przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, a także usprawniają pracę układu pokarmowego.

Dzięki zawartości selenu kalarepa pomaga również wzmocnić odporność. Niewiele osób wie również, że liście kalarepy zawierają znacznie cenniejsze substancje niż same cebulki kalarepy, które się spożywa. Następnym razem, gdy będziesz chciał wyrzucić liście kalarepy, nie rób tego i użyj liści np. do przygotowania sałatki. Do zupy możesz również użyć posiekanych liści kalarepy.

Więcej przepisów na kalarepy

Przepisów na kalarepę jest wiele, nie wystarczy zjeść tego warzywa na surowo z chlebem czy ugotować z niego zupę. Spróbuj przygotować doskonałe zemniaki z kalarepy lub naleśniki. Znakomity jest również sos śmietanowy z kalarepy, z którym można podawać mięso lub oko wołowe i ziemniaki. Na pewno warto spróbować pieczonej kalarepy, wystarczy ją wydrążyć i wypełnić nadzieniem serowym lub mięsnym. Kalarepy nadaje się również jako dodatek do dań mięsnych, a także można z niej zrobić lekką pastę do kanapek.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: abelandcole.co.uk, allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.