Zupa z soczewicy: Przepis na szybki i zdrowy posiłek

Zupa z soczewicy i wszystkie zupy z roślin strączkowych są pożywne, sycące i niskokaloryczne. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na przygotowanie tej smacznej i sycącej zupy.

Rośliny strączkowe, a zwłaszcza soczewica, były szeroko stosowane w przeszłości.

Soczewica

Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego często jest poszukiwana przez wegan i wegetarian. Soczewicę można stosować w sałatkach i pastach do smarowania, ale zupa jest jedną z najczęstszych metod przygotowania.

Przepis na zupę z soczewicy
Źródło zdjęcia: Nina Firsova / Shutterstock.com

Rodzaje soczewek

Wśród podstawowych rodzajów soczewek, które można znaleźć na ladach każdego sklepu, z pewnością można zaliczyć następujące typy:

  • kolorowe soczewki,
  • żółta soczewica,
  • czerwona soczewica,
  • czarna soczewka,
  • zielona soczewica francuska.

Zdrowotne właściwości soczewek

  • Spożywając soczewicę obniżysz poziom cholesterolu w organizmie, dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości błonnika.
  • Soczewica zawiera kwas foliowy i magnez, substancje, które przyczyniają się do zdrowia serca i zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Nierozpuszczalny błonnik przyczynia się do zdrowia układu pokarmowego.
  • Rozpuszczalny błonnik zatrzymuje węglowodany, spowalnia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
  • Soczewica ma najwyższą zawartość białka roślinnego ze wszystkich roślin strączkowych i orzechów, jest budulcem mięśni i bardzo pomaga w odchudzaniu.
  • Jeśli uzupełnisz swój organizm w potas, który znajduje się w roślinach strączkowych, poprawisz pracę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha.

Przepis na zupa z soczewicy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania:1 godzina Czas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:6 porcje

Zapomnij o mdłej zupie ze szkolnej stołówki i wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną zupę z soczewicy, którą pokochasz.

Wskazówka: Czerwoną i żółtą soczewicę dobrze ugotować bez moczenia, pozostałe rodzaje soczewicy należy wcześniej namoczyć przez co najmniej 2 godziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę, marchewkę i seler podsmaż na rozgrzanym oleju w rondlu. Gdy warzywa będą miękkie dodać czosnek, liść laurowy, bazylię i oregano. Dusić około 3 minut, ciągle mieszając.
  2. Zalać wodą, dodać soczewicę i pomidory. Gotować przez 60 minut.
  3. Następnie dodać szpinak i gotować do miękkości.
  4. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Jak zagęścić zupę z soczewicy?

Zupę z soczewicy można zagęścić w klasyczny sposób bulionem używając mąki i masła. Dobrą wskazówką jest również zmiksowanie części już ugotowanej soczewicy. Jeśli nie lubisz gęstych zup, nie musisz zagęszczać zupy. Jeśli lubisz ziemniaki, spróbuj wymieszać je w misce i dodać do zupy lub zmiażdżyć je bezpośrednio w zupie.

Wskazówka końcowa: jeśli solisz zupę stopniowo, a nie na końcu, soczewica szybciej zmięknie.

Wskazówki, jak ulepszyć zupę z soczewicy

Jeśli lubicie zupy, w których jest kawałek mięsa, to klasyczna zupa z soczewicy z kiełbasą to również świetny wybór.

Do najpopularniejszych rodzajów zup z soczewicy w kuchni należą:

  • zupa z wędzonej soczewicy,
  • Zupa z soczewicy
  • zupa z soczewicy z kiełbasą.

Przygotuj ten popularny przepis zafunduj swojemu organizmowi dostawę białek i węglowodanów.

źródło: receptineats.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.