Zupa z soczewicy: Przepis na szybki i zdrowy posiłek
Zupa z soczewicy i wszystkie zupy z roślin strączkowych są pożywne, sycące i niskokaloryczne. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na przygotowanie tej smacznej i sycącej zupy.
Rośliny strączkowe, a zwłaszcza soczewica, były szeroko stosowane w przeszłości.
Soczewica
Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego często jest poszukiwana przez wegan i wegetarian. Soczewicę można stosować w sałatkach i pastach do smarowania, ale zupa jest jedną z najczęstszych metod przygotowania.
Rodzaje soczewek
Wśród podstawowych rodzajów soczewek, które można znaleźć na ladach każdego sklepu, z pewnością można zaliczyć następujące typy:
- kolorowe soczewki,
- żółta soczewica,
- czerwona soczewica,
- czarna soczewka,
- zielona soczewica francuska.
Zdrowotne właściwości soczewek
- Spożywając soczewicę obniżysz poziom cholesterolu w organizmie, dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości błonnika.
- Soczewica zawiera kwas foliowy i magnez, substancje, które przyczyniają się do zdrowia serca i zmniejszają ryzyko chorób serca.
- Nierozpuszczalny błonnik przyczynia się do zdrowia układu pokarmowego.
- Rozpuszczalny błonnik zatrzymuje węglowodany, spowalnia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
- Soczewica ma najwyższą zawartość białka roślinnego ze wszystkich roślin strączkowych i orzechów, jest budulcem mięśni i bardzo pomaga w odchudzaniu.
- Jeśli uzupełnisz swój organizm w potas, który znajduje się w roślinach strączkowych, poprawisz pracę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha.
Przepis na zupa z soczewicy
Zapomnij o mdłej zupie ze szkolnej stołówki i wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną zupę z soczewicy, którą pokochasz.
Wskazówka: Czerwoną i żółtą soczewicę dobrze ugotować bez moczenia, pozostałe rodzaje soczewicy należy wcześniej namoczyć przez co najmniej 2 godziny.
Składniki
Przygotowanie
- Cebulę, marchewkę i seler podsmaż na rozgrzanym oleju w rondlu. Gdy warzywa będą miękkie dodać czosnek, liść laurowy, bazylię i oregano. Dusić około 3 minut, ciągle mieszając.
- Zalać wodą, dodać soczewicę i pomidory. Gotować przez 60 minut.
- Następnie dodać szpinak i gotować do miękkości.
- Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Jak zagęścić zupę z soczewicy?
Zupę z soczewicy można zagęścić w klasyczny sposób bulionem używając mąki i masła. Dobrą wskazówką jest również zmiksowanie części już ugotowanej soczewicy. Jeśli nie lubisz gęstych zup, nie musisz zagęszczać zupy. Jeśli lubisz ziemniaki, spróbuj wymieszać je w misce i dodać do zupy lub zmiażdżyć je bezpośrednio w zupie.
Wskazówka końcowa: jeśli solisz zupę stopniowo, a nie na końcu, soczewica szybciej zmięknie.
Wskazówki, jak ulepszyć zupę z soczewicy
Jeśli lubicie zupy, w których jest kawałek mięsa, to klasyczna zupa z soczewicy z kiełbasą to również świetny wybór.
Do najpopularniejszych rodzajów zup z soczewicy w kuchni należą:
- zupa z wędzonej soczewicy,
- Zupa z soczewicy
- zupa z soczewicy z kiełbasą.
Przygotuj ten popularny przepis zafunduj swojemu organizmowi dostawę białek i węglowodanów.
źródło: receptineats.com
Inne ulubione przepisy