Sos Hoisin: Przepis na chiński sos barbecue

Sos Hoisin to doskonały słodko-słony sos barbecue, który doda smaku wszystkim grillowym specjałom. Lubisz kuchnię azjatycką? Wypróbuj przepis na domowy sos hoisin.

W żadnym wypadku chińska kuchnia nie byłaby kompletna bez sosu barbecue Hoisin. Dowiedz się, jak zrobić sos hoisin, który doda odpowiedniego akcentu do Twojego dania.

Sos hoisin i inne sosy chińskie znane są ze swoich wyjątkowych smaków, które w połączeniu z innymi składnikami tworzą niezapomniane doznania smakoszy. Przygotuj azjatyckie danie dla siebie i swojej rodziny, które możesz udoskonalić tym domowym sosem.

Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka jest tak różnorodna, jak jej kultura. Każda kuchnia danego kraju ma swoje typowe smaki, które często są dla nas niezwykłe i niezwykłe. Przez większość czasu nie podoba się zbytnio po pierwszym kęsie, ale kiedy już przyzwyczaisz się do kuchni azjatyckiej, pokochasz ją.

sos hoisin
Źródło zdjęcia: zoryanchik / Shutterstock.com

Składniki takie jak trawa cytrynowa, sos rybny, sezam i olej arachidowy są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Również zioła takie jak kolendra, mięta, liście kefiru, przyprawy w postaci kardamonu, cynamonu, anyżu, imbiru, chili, sos hoisin, tamaryndowiec i wiele innych.

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się również prostotą przygotowania, wystarczy kilka składników, aby wyczarować danie doskonałe, łączące słodki i słony smak. Podstawą są świeże składniki, które są łatwo dostępne w okolicy – owoce morza, ryby, egzotyczne owoce i tym podobne.

Co to jest sos hoisin?

Sos hoisin to odmiana sosu barbecue, który jest nieodzowny w Chinach. Sos Hoisin służy zarówno do marynowania, jak i może być podawany jako dip. 

Co jest podstawą sosu Hoisin

Podstawowym składnikiem do produkcji sosu Hoisin jest sfermentowana pasta sojowa, która nadaje sosowi odpowiednią barwę i smak. Na pewno nie może zabraknąć chili, czosnku i oleju sezamowego.

Zastosowanie sosu Hoisin

Stosowany jest najczęściej do przyrządzania wszelkich dań smażonych, także do marynowania mięs, glazurowania lub jako samodzielny dip np. do bułek.

Przepis na sos hoisin

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas całkowity: 15 minuta

Chiński sos Hoisin ma wiele odmian, z których jedną jest odmiana z masłem orzechowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić i przecisnąć czosnek.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Wlej sos do zamykanego szklanego pojemnika.
  4. Przechowywać w lodówce, gdzie wytrzyma do 3 tygodni.

Alternatywny przepis na sos Hoisin

Przepisy na domowy sos Hoisin są bardzo proste i szybkie, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący.

Składniki

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego lub pasty
  • 2 łyżki pasty z czarnej fasoli
  • 1 łyżka melasy
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka chińskiego ostrego sosu – Sriracha
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dobrze wymieszaj.
  2. Sos przechowuj w lodówce w zamykanym słoiku.

Gdzie kupić sos hoisin?

Możesz kupić dowolne chińskie sosy w każdym azjatyckim sklepie spożywczym. A jeśli nie, to w Internecie znajdziesz wiele e-sklepów, oferujących surowce, które u nas są trudno dostępne.

Należysz do grona miłośników kuchni zagranicznej? Oprócz naszej tradycyjnej kuchni polskiej, jaką inną kuchnię preferujesz?


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.