Babka z jabłkami: Przepis na miękkie ciasto jak u babci

Babka z jabłkami na śniadanie, do kawy lub jako szybka przekąska dla dzieci. Przygotuj idealnia puszysta babka z jabłkami, której szybkie przygotowanie mile Cię zaskoczy.

Kiedy powstały babki?

Babki są nieśmiertelne, istnieje niezliczona ilość przepisów na ich przygotowanie. Na naszym terenie babka zaczęła pojawiać się już w XV wieku i do dziś nie wiemy, dlaczego ten pyszny deser nosi nazwę „babka”. Niektóre źródła podają, że babki zostały nazwane na cześć starych kobiet, które lubiły je piec i jeść. Ktoś inny twierdzi, że babka wygląda jak pomarszczona twarz starej kobiety. Tak czy inaczej, można zauważyć, że wszelkiego rodzaju babki, takie jak babka z jabłkami na oleju, są popularne w gospodarstwach domowych od wielu stuleci. 

Przepis na babka z jabłkami

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas pieczenia: 50 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:10 porcje

Tradycyjne babki są doskonałe, ale szybka babka z jabłkami je dużo bardziej miękkia i lżejsza. W ten sposób można wykorzystać jesienne zbiory jabłek. Dodatkowo unoszący się zapach cynamonu stworzy dla Ciebie idealną jesienną atmosferę. Ta najlepsza babka z jabłkami z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, cukier z cynamonem, jajka, olej i mleko i wymieszaj z ciastem.
  4. Odciśnij starte jabłka, aby pozbyć się nadmiaru wody i dodaj je do ciasta.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej formy do babki.
  6. Wstawić babka do piekarnika i piec około 50 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw babka do ostygnięcia na co najmniej pół godziny, a następnie wyjmij je z formy.

Jak przygotować forma do babki?

Aby ciasto dobrze wyszło, ważne jest, aby odpowiednio przygotować formę do babki. Jeśli masz formę teflonową lub silikonową, możesz użyć tylko klasycznego oleju. Formy ceramiczne, blaszane, szklane czy nawet żeliwne muszą być przygotowane znacznie dokładniej.

Do czyszczenia można użyć zwykłego oleju, ale znacznie lepszy jest podgrzany smalec lub tłuszcz, który nie spływa po ściankach formy. Formę dokładnie natłuść, zwróć uwagę na zagięcia, następnie posyp mąką gruboziarnistą lub półgrubą. Do posypania można również użyć drobnej kaszy manny, bułki tartej lub kokosa (WSKAZÓWKA: lub przygotuj babka kokosowa). Wlej ciasto do formy tylko do ⅔ jej wysokości.

Jak przygotować jabłka

Szarlotka nie może obejść się bez jabłek i chociaż szarlotka z tartymi jabłkami jest idealna, jabłka można również pokroić w drobną kostkę lub nawet cienkie plasterki. Oczywiście konieczne jest usunięcie jąder i skórek. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz namoczyć je w rumie lub griotce. 

Na pewno zauważyłeś, że jabłka często brązowieją przed użyciem. Aby jabłka nie ściemniały, skrop je świeżym sokiem z cytryny.

Wskazówki dotyczące ulepszania babke z jabłkami

Nie musi to być babka z jabłkami, do jego przygotowania można użyć również innych owoców, na przykład babka jabłkowo-bananowa lub babka z twarogiem zadowoli każdego wyznawcę zdrowego stylu życia.

Babka malinowa, babka z truskawami, cukiniami  gruszkami czy wiśniami sprawi, że w całym domu będzie ładnie pachniało.

Oprócz owoców do babki można dodać również inne składniki, takie jak orzechy, kokos, czekolada, rodzynki, kandyzowane lub suszone owoce. Bez względu na to, co myślisz o dodaniu do przepisu na babki, szybkia babka zawsze będzie smaczna.

Czy babka z jabłkami to jeden z regularnie przygotowywanych deserów w Twoim domu, czy wolisz inny rodzaj ciasta?

Źródło: recepturtineats.com, bbcgoodfood.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
1 komentarz
  1. Dawid mówi

    Tradycyjnie, jak u babci

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.