Domowa vegeta – Przepis na zdrową przyprawę

Vegeta, czyli aromat warzywny, to naprawdę niezastąpiony pomocnik w kuchni. Jednak przyprawy, które kupujemy w sklepie, zazwyczaj są pełne soli i glutaminianów. Rozwiązaniem są domowa vegeta.

Przygotowanie domowej vegety nie jest wcale trudne. Wypróbuj to!

Przygotowanie w suszarce lub w piekarniku

Domowa vegeta składają się wyłącznie z suszonych warzyw, oczywiście można dodać odrobinę soli do smaku, ale nie jest to konieczne.

Można także przygotować domowa vegeta bez soli, w taki sposób, aby suszony czosnek zastąpił ich mocny smak.

  • Warzywa muszą być dokładnie wysuszone, można do tego użyć suszarki, ale jeśli jej nie masz, nie ma to znaczenia.
  • Można go także suszyć w zwykłym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z reguły suszy się go powoli i w niskiej temperaturze, w suszarce zajmuje to około piętnastu godzin, w piekarniku czas ten może się różnić w zależności od rodzaju, jednak należy suszyć w temperaturze około 60 stopni, aż do całkowitego wyschnięcia.

Przepis na domowa vegeta

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas schnięcia:4 godzina

Domowa suszona vegeta to świetna przyprawa. Przepis zawiera składniki potrzebne do przygotowania 400 g domowa vegeta w piekarniku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj.
  2. Możemy pokroić go w cienkie plasterki, ale lepiej zmiksować w robocie kuchennym.
  3. Warzywa naprawdę trzeba pokroić na jak najmniejsze kawałki, w przeciwnym razie nie wyschną dobrze. W ten sam sposób drobno posiekaj koper włoski.
  4. Przygotowane w ten sposób warzywa układamy na blasze do pieczenia lub na suszarce.
  5. Suszymy w temperaturze około 60 stopni do momentu całkowitego wyschnięcia warzyw. Stale to sprawdzamy. Czas suszenia warzyw w piekarniku wynosi 3 godziny lub więcej.
  6. Po wyschnięciu możemy wymieszać z solą, ale nie jest to konieczne.

Domowa vegeta przechowywane są w dobrze zamkniętym pojemniku i wystarczą na całą zimę.Doskonale nadaje się do aromatyzowania zup, a także sosów czy mięs.

Wskazówka: Vegetę można oczywiście przygotować także z innymi warzywami lub ziołami. Do jego przygotowania doskonale nadaje się również czosnek niedźwiedzi lub czosnek kuchenny.

Możesz nawet wykorzystać resztki i ścinki podczas przygotowywania domowej vegety. Jeśli dobrze umyjesz i osuszysz skórki warzyw, możesz je zmiksować i z resztek masz gotowy, domowy aromat.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.