Domowa vegeta – Przepis na zdrową przyprawę
Vegeta, czyli aromat warzywny, to naprawdę niezastąpiony pomocnik w kuchni. Jednak przyprawy, które kupujemy w sklepie, zazwyczaj są pełne soli i glutaminianów. Rozwiązaniem są domowa vegeta.
Przygotowanie domowej vegety nie jest wcale trudne. Wypróbuj to!
Przygotowanie w suszarce lub w piekarniku
Domowa vegeta składają się wyłącznie z suszonych warzyw, oczywiście można dodać odrobinę soli do smaku, ale nie jest to konieczne.
Można także przygotować domowa vegeta bez soli, w taki sposób, aby suszony czosnek zastąpił ich mocny smak.
- Warzywa muszą być dokładnie wysuszone, można do tego użyć suszarki, ale jeśli jej nie masz, nie ma to znaczenia.
- Można go także suszyć w zwykłym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reguły suszy się go powoli i w niskiej temperaturze, w suszarce zajmuje to około piętnastu godzin, w piekarniku czas ten może się różnić w zależności od rodzaju, jednak należy suszyć w temperaturze około 60 stopni, aż do całkowitego wyschnięcia.
Przepis na domowa vegeta
Domowa suszona vegeta to świetna przyprawa. Przepis zawiera składniki potrzebne do przygotowania 400 g domowa vegeta w piekarniku.
Składniki
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa obierz i dokładnie umyj.
- Możemy pokroić go w cienkie plasterki, ale lepiej zmiksować w robocie kuchennym.
- Warzywa naprawdę trzeba pokroić na jak najmniejsze kawałki, w przeciwnym razie nie wyschną dobrze. W ten sam sposób drobno posiekaj koper włoski.
- Przygotowane w ten sposób warzywa układamy na blasze do pieczenia lub na suszarce.
- Suszymy w temperaturze około 60 stopni do momentu całkowitego wyschnięcia warzyw. Stale to sprawdzamy. Czas suszenia warzyw w piekarniku wynosi 3 godziny lub więcej.
- Po wyschnięciu możemy wymieszać z solą, ale nie jest to konieczne.
Domowa vegeta przechowywane są w dobrze zamkniętym pojemniku i wystarczą na całą zimę.Doskonale nadaje się do aromatyzowania zup, a także sosów czy mięs.
Wskazówka: Vegetę można oczywiście przygotować także z innymi warzywami lub ziołami. Do jego przygotowania doskonale nadaje się również czosnek niedźwiedzi lub czosnek kuchenny.
Możesz nawet wykorzystać resztki i ścinki podczas przygotowywania domowej vegety. Jeśli dobrze umyjesz i osuszysz skórki warzyw, możesz je zmiksować i z resztek masz gotowy, domowy aromat.
Inne ulubione przepisy