Smażone krążki cebulowe: przepis na świetną przekąskę

Podstawą krążków cebulowych jest cebula i proste gęste ciasto. Gdy nauczysz się podstawowego procesu, możesz dostosować smak, używając różnych przypraw. Dzięki niewielkiej zmianie za każdym razem możesz cieszyć się innym krążkiem cebuli w cieście.

Krążki cebulowe to świetna przekąska, która zachwyci kubki smakowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak przekonasz się o tym po kilku próbach.

jak zrobić krążki cebulowe
Źródło zdjęcia: Lesia Dolyuk / Shutterstock.com

Podstawą przepisu jest przygotowanie wysokiej jakości ciasta na krążki cebulowe. Istnieje kilka wersji przepisu, przygotujemy krążki cebuli bez jajek.

Przepis na krążki cebulowe

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 15 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:12 porcje

Wypróbuj prosty i smaczny przepis na smażone krążki cebuli na patelni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w plasterki zaczynając od czubka. Ich grubość powinna wynosić około jednego centymetra. Następnie oddziel od siebie poszczególne pierścienie.
  2. Przygotuj mąkę w misce, dodaj wystarczającą ilość soli i pieprzu oraz dodaj pozostałe przyprawy.
  3. Następnie stopniowo dodawać mleko i zawsze dobrze mieszać. Możliwe, że wystarczy trochę mniej mleka. Konsystencja ciasta powinna być wystarczająco gęsta, aby utrzymać krążki cebuli.
  4. Przygotuj wyższą patelnię lub garnek i wlej do niej wyższą warstwę oleju, aby pierścienie były równomiernie usmażone.
  5. Zanurz krążki cebuli w przygotowanym cieście i umieść je w gorącym oleju w częściach.
  6. W trakcie smażenia włożyć do ciasta kolejną cebulę.
  7. Gdy tylko krążki usmażą się na złoty kolor, możesz je wyjąć. Przed podaniem warto pozwolić im odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Polecamy: Frytki z warzyw

Jak wybrać przyprawy do krążków cebulowych?

Ponieważ podstawowe ciasto jest neutralne w smaku, można je łatwo dostosować. Bardzo popularną modyfikacją jest użycie piwa stout zamiast mleka. Dzięki dodaniu tego składnika smak ciasta znacznie się zmienia, nawet bez dodawania przypraw. Następnie można go uzupełnić tymiankiem, oregano i innymi ziołami.

Suszony czosnek lub papryka mielona nadają się również do najlepszych krążków cebulowychInną możliwością zmiany ciasta jest dodanie dwóch jajek. W takim przypadku będziesz potrzebować mniej piwa lub mleka. Można też dodać łyżkę solamylu dla idealnej chrupkości.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.