Co jest Oregano: W jakim jedzeniu go używać?
Oregano to popularne zioło do przyprawiania potraw, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Czy jednak wiesz, jakie ma pozytywne działanie i do jakich potraw najlepiej się nadaje?
Co to jest oregano?
Oregano (łac. Origanum vulgare) lub szałwia zwyczajna to aromatyczne zioło o lekkim posmaku kamfory. Pochodzi ze słonecznego basenu Morza Śródziemnego, gdzie rozwija się w ciepłym klimacie. Roślina oregano ma czerwonawe kwiaty, które można zobaczyć od czerwca do września. Stanowisko słoneczne daje mocniejszy smak i aromat.
Skutki zdrowotne oregano
Ziele dziurawca to nie tylko zioło o przyjemnym aromacie, ale ma również wiele dobroczynnych wpływów na zdrowie człowieka.
- Oregano wzmacnia odporność,
- uspokaja umysł (stąd jego czeska nazwa),
- oregano jest dobre na kaszel,
- ma doskonałe działanie dezynfekujące.
Pomaga kobietom regulować regularność cyklu miesiączkowego, a także łagodzi ból podczas menstruacji.
Olej oregano
Chociaż można również użyć świeżego oregano, jego smak jest mniej wyraźny w porównaniu z wersją suszoną. Świeże ziele świetnie nadaje się do robienia oleju.
Jak zrobić olejek z oregano?
- Umieść świeże gałązki oregano w tłoczonym na zimno oleju, najlepsza jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Umieść pojemnik z olejem i gałązkami w garnku z wodą.
- Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
- Pozostaw na kolejny kwadrans w gorącej kąpieli, a następnie wyjmij i pozostaw do zaparzenia w nasłonecznionym miejscu na co najmniej dwa tygodnie.
Nie zapomnij codziennie wstrząsać olejkiem z oregano. Odcedź po 14 dniach, a następnie przechowuj gotowy olej w lodówce. Świetnie sprawdza się w sałatkach, ale także łyżką na wzmocnienie odporności.
Gdzie stosować oregano?
Jeśli chcesz dodać potrawom przyjemnego aromatu i smaku, użyj suszonego oregano.
Oregano to świetna przyprawa w daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Wypróbuj razem z bazylią, aby dodać oregano do pizzy, użyj go w mieszance przypraw do grillowanych warzyw, posyp sałatkę ze świeżych warzyw i nie żałuj nawet w sosach mięsnych i pomidorowych – i oczywiście dobrze komponuje się z makaronem zbyt.
Jeśli nie masz jeszcze oregano w swojej diecie, zdecydowanie czas to zmienić. Jest zdrowy, ładnie pachnie i świetnie smakuje.
Inne ulubione przepisy