Co jest Oregano: W jakim jedzeniu go używać?

Oregano to popularne zioło do przyprawiania potraw, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Czy jednak wiesz, jakie ma pozytywne działanie i do jakich potraw najlepiej się nadaje?

Co to jest oregano?

Oregano (łac. Origanum vulgare) lub szałwia zwyczajna to aromatyczne zioło o lekkim posmaku kamfory. Pochodzi ze słonecznego basenu Morza Śródziemnego, gdzie rozwija się w ciepłym klimacie. Roślina oregano ma czerwonawe kwiaty, które można zobaczyć od czerwca do września. Stanowisko słoneczne daje mocniejszy smak i aromat.

oregano
Źródło zdjęcia: catalina.m / Shutterstock.com

Skutki zdrowotne oregano

Ziele dziurawca to nie tylko zioło o przyjemnym aromacie, ale ma również wiele dobroczynnych wpływów na zdrowie człowieka.

  • Oregano wzmacnia odporność,
  • uspokaja umysł (stąd jego czeska nazwa),
  • oregano jest dobre na kaszel,
  • ma doskonałe działanie dezynfekujące.

Pomaga kobietom regulować regularność cyklu miesiączkowego, a także łagodzi ból podczas menstruacji.

Olej oregano

Chociaż można również użyć świeżego oregano, jego smak jest mniej wyraźny w porównaniu z wersją suszoną. Świeże ziele świetnie nadaje się do robienia oleju.

Jak zrobić olejek z oregano?

  1. Umieść świeże gałązki oregano w tłoczonym na zimno oleju, najlepsza jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  2. Umieść pojemnik z olejem i gałązkami w garnku z wodą.
  3. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
  4. Pozostaw na kolejny kwadrans w gorącej kąpieli, a następnie wyjmij i pozostaw do zaparzenia w nasłonecznionym miejscu na co najmniej dwa tygodnie.

Nie zapomnij codziennie wstrząsać olejkiem z oregano. Odcedź po 14 dniach, a następnie przechowuj gotowy olej w lodówce. Świetnie sprawdza się w sałatkach, ale także łyżką na wzmocnienie odporności.

Gdzie stosować oregano?

Jeśli chcesz dodać potrawom przyjemnego aromatu i smaku, użyj suszonego oregano.

Oregano to świetna przyprawa w daniach kuchni śródziemnomorskiej.

Wypróbuj razem z bazylią, aby dodać oregano do pizzyużyj go w mieszance przypraw do grillowanych warzyw, posyp sałatkę ze świeżych warzyw i nie żałuj nawet w sosach mięsnych i pomidorowych – i oczywiście dobrze komponuje się z makaronem zbyt.

Jeśli nie masz jeszcze oregano w swojej diecie, zdecydowanie czas to zmienić. Jest zdrowy, ładnie pachnie i świetnie smakuje.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.