Najlepsza rolada kokosowa: Przepis w wersji pieczonej
Rolada kokosowa to jedno z tradycyjnych ciasteczek bożonarodzeniowych. Miłośnicy kokosa i kokosowych deserów z pewnością będą zachwyceni. Przedstawiamy przepis na pieczoną i nieupieczoną bułkę kokosową.
Rolada kokosowa to jedno z najsmaczniejszych ciasteczek bożonarodzeniowych, które nieodłącznie powinno gościć na świątecznym stole. Chociaż najbardziej znana jest nieupieczona bułka kokosowa, jej pieczona alternatywa, biszkoptowa bułka kokosowa, jest również bardzo smaczna, a dzięki kremowi miękka i puszysta.
Kokosowa rolada na święta
Kokos ze swoim smakiem i aromatem po prostu przynależy do Świąt.Prosta rolada z kokosem lub rolada bez kokosa zadowoli zarówno młodych, jak i starszych.
Przepis na kokosowa rolada
Pieczona bułka kokosowa i jej przygotowanie może nie być trudniejsze do przygotowania niż nieupieczona bułka kokosowa. Biszkopt jest bardzo prosty i szybki, krem nie wymaga wielu składników. Dżem nada całemu deserowi prawdziwej orzechowości.
Składniki
Składniki na krem
Przygotowanie
- Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Ubij jajka z cukrem, aż się spieni – uważaj, piana musi być gęsta, więc poświęć co najmniej 15 minut na ubijanie.
- Następnie stopniowo ubijaj olej i skórkę z cytryny w pianę.
- Mąkę przesiać i dodać do piany.
- Gotowy biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 6 minut.
- Gdy biszkopt będzie gotowy, wyłóż go na przygotowaną stolnicę oprószoną mąką lub na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
- Chłodząc przygotować krem.
- Cukier ubić z białkami i ubić na sztywną pianę.
- W innej misce ubij masło, aż się spieni.
- Kokos podsmaż na patelni.
- Ostrożnie i lekko połącz ubite białka, masło i kokos w jeden krem - unikaj nadmiernego ubijania.
- Na schłodzony biszkopt wyłożyć wybrany dżem – powinien być bardziej kwaśny, np. porzeczkowy.
- Krem kokosowy rozsmarować na dżemie.
- Zwiń roladę i pozwól jej odpowiednio stwardnieć w lodówce.
- Możesz ozdobić go pozostałym kremem, który rozsmarujesz na bułce, a na koniec zawinąć w wiórki kokosowe lub czekoladowe
Jak ulepszyć rolada kokosowa?
- Aby uzyskać sztywny krem, ważne jest, aby dokładnie ubić białka. Świetnym trikiem jest też zagotowanie wody z cukrem, a następnie ubicie tej mieszanki razem z białkami – ubić do ostygnięcia.
- Kokosową bułkę niekoniecznie trzeba nadziewać śmietaną, doskonała jest też bułka kokosowa z dżemem czy kokosowa z bitą śmietaną.
- Jeśli nie chcesz piec rolady, możesz przygotować również surową alternatywę – niepieczoną roladę kokosową lub kokosową roladę świąteczną.
- Dla świeższego smaku rolady można dodać do kremu kokosowego łyżkę soku z cytryny.
- Bułkę można również udekorować polewą czekoladową i zawinąć w wiórki kokosowe.
- Nie wyrzucaj kawałków biszkoptu. Możesz z nich przygotować nieupieczone kulki, które stworzysz ze wszystkich nieudanych resztek słodyczy.
Inne ulubione przepisy