Najlepsza rolada kokosowa: Przepis w wersji pieczonej

Rolada kokosowa to jedno z tradycyjnych ciasteczek bożonarodzeniowych. Miłośnicy kokosa i kokosowych deserów z pewnością będą zachwyceni. Przedstawiamy przepis na pieczoną i nieupieczoną bułkę kokosową.

Rolada kokosowa to jedno z najsmaczniejszych ciasteczek bożonarodzeniowych, które nieodłącznie powinno gościć na świątecznym stole. Chociaż najbardziej znana jest nieupieczona bułka kokosowa, jej pieczona alternatywa, biszkoptowa bułka kokosowa, jest również bardzo smaczna, a dzięki kremowi miękka i puszysta.

Kokosowa rolada na święta

Kokos ze swoim smakiem i aromatem po prostu przynależy do Świąt.Prosta rolada z kokosem lub rolada bez kokosa zadowoli zarówno młodych, jak i starszych.

Przepis na kokosowa rolada

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 50 minutaCzas pieczenia: 10 minutaCzas całkowity:1 godzina Liczba porcji:10 porcje

Pieczona bułka kokosowa i jej przygotowanie może nie być trudniejsze do przygotowania niż nieupieczona bułka kokosowa. Biszkopt jest bardzo prosty i szybki, krem ​​nie wymaga wielu składników. Dżem nada całemu deserowi prawdziwej orzechowości.

Składniki

  • Składniki na krem

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  2. Ubij jajka z cukrem, aż się spieni – uważaj, piana musi być gęsta, więc poświęć co najmniej 15 minut na ubijanie.
  3. Następnie stopniowo ubijaj olej i skórkę z cytryny w pianę.
  4. Mąkę przesiać i dodać do piany.
  5. Gotowy biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 6 minut.
  6. Gdy biszkopt będzie gotowy, wyłóż go na przygotowaną stolnicę oprószoną mąką lub na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Chłodząc przygotować krem.
  8. Cukier ubić z białkami i ubić na sztywną pianę.
  9. W innej misce ubij masło, aż się spieni.
  10. Kokos podsmaż na patelni.
  11. Ostrożnie i lekko połącz ubite białka, masło i kokos w jeden krem ​​- unikaj nadmiernego ubijania.
  12. Na schłodzony biszkopt wyłożyć wybrany dżem – powinien być bardziej kwaśny, np. porzeczkowy.
  13. Krem kokosowy rozsmarować na dżemie.
  14. Zwiń roladę i pozwól jej odpowiednio stwardnieć w lodówce.
  15. Możesz ozdobić go pozostałym kremem, który rozsmarujesz na bułce, a na koniec zawinąć w wiórki kokosowe lub czekoladowe

Jak ulepszyć rolada kokosowa?

  • Aby uzyskać sztywny krem, ważne jest, aby dokładnie ubić białka. Świetnym trikiem jest też zagotowanie wody z cukrem, a następnie ubicie tej mieszanki razem z białkami – ubić do ostygnięcia.
  • Kokosową bułkę niekoniecznie trzeba nadziewać śmietaną, doskonała jest też bułka kokosowa z dżemem czy kokosowa z bitą śmietaną.
  • Jeśli nie chcesz piec rolady, możesz przygotować również surową alternatywę – niepieczoną roladę kokosową lub kokosową roladę świąteczną.
  • Dla świeższego smaku rolady można dodać do kremu kokosowego łyżkę soku z cytryny.
  • Bułkę można również udekorować polewą czekoladową i zawinąć w wiórki kokosowe.
  • Nie wyrzucaj kawałków biszkoptu. Możesz z nich przygotować nieupieczone kulki, które stworzysz ze wszystkich nieudanych resztek słodyczy.

Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.