Spaghetti carbonara: Proste i doskonałe danie

Spaghetti carbonara to włoski przysmak. Wypróbuj prosty przepis i przygotuj wyjątkowy makaron carbonara.

Grzesznie kremowe spaghetti carbonara z jajkiem zachwyci Cię swoim smakiem. Przygotowanie makaronu carbonara i spaghetti jest bajecznie proste, a doskonały posiłek można przygotować w 20 minut. Jedyną rzeczą, na którą musisz uważać, jest jakość składników. Może to znacznie wpłynąć na końcowy wynik. Więc nie oszczędzaj na nich.

Spaghetti carbonara przepis
Źródło zdjęcia: Sea Wave / Shutterstock.com

Włoski makaron carbonara

Czy wiesz, że Włosi jedzą spaghetti na lunch jako pierwsze danie? Zamiast zupy na stole mają takie perełki jak pasta carbonara (po włosku Spaghetti carbonara). Dlatego nie jest dla nich zwyczajem, aby tak jak my mieli pełny talerz sosu carbonara ze spaghetti, ale tylko niewielką ilość – tak dla smaku. Dlatego też ich makaron z sosem musi być prosty i szybki w przygotowaniu, a taką jest carbonara. Spróbuj smaku Włoch i przygotuj ten pyszny posiłek.

Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa spaghetti z węglem. Niewykluczone, że nazwa ta wywodzi się od handlu wyrobem węgla drzewnego, w ramach którego robotnicy wytwarzali węgiel drzewny.

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Przepis na spaghetti carbonara

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 35 minutaLiczba porcji:4 porcje

Jak więc gotować spaghetti i jak przygotować sos carbonara? Przygotuj szybkie spaghetti dla 4 osób.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i rozgnieciony na płasko nóż z czosnkiem, aż będą chrupiące. Kiedy czosnek zacznie się palić, wyjmij go.
  2. Jajka wbić do miski i lekko wymieszać widelcem.
  3. Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i szybko przełożyć z powrotem do garnka, zostawiając trochę wody. Wmieszaj jajka do gorącego spaghetti. Ciepło powinno sprawić, że jajka przylgną do spaghetti i zgęstnieją.
  4. Na koniec dodać boczek i posypać talerze odrobiną startego parmezanu. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zachowaj trochę startego parmezanu (wysokiej jakości parmezan, np. Albert, Zanetti, Gran Moravia, Parmigiano Reggiano) do posypania gotowego dania. Jeśli nie masz wędzonego boczku, możesz przygotować zdrowe spaghetti carbonara z boczkiem. Tak przygotowane spaghetti alla carbonara podawaj od razu.

Włoska lasagne może być kolejnym obiadem, który przygotowujesz w domu. Spróbuj domowej roboty lasagne.

Źródło: Simplyrecipes.com, delish.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.