Domowy trdelnik: Przepis na słodki rarytas

Domowy trdelnik to jeden z przysmaków, którymi zajadamy się na Boże Narodzenie i w okresie zapusty. Można go również upiec w domu, jego przygotowanie nie jest trudne. Wypróbuj sprawdzony przepis na trdelnik.

Trdelniki są bez wątpienia jednym z przysmaków sprzedawanych głównie na jarmarkach bożonarodzeniowych, ale także podczas różnych uroczystości.

trdelnik po polsku
Źródło zdjęcia: Lesub / Shutterstock.com

Czy Wy też uwielbiacie smak świeżego i ciepłego trdelnika? Po co czekać na targi, kiedy można upiec ten słodki przysmak w domu? Domowy trdelnik nie musi być taki jak na zdjęciu, wystarczy, jeśli Ci smakuje.

Skąd pochodzi trdelnik?

Chociaż trdelnik wygląda jak czeski słodki przysmak z ciasta na zakwasie, jego pochodzenie sięga kilku kilometrów dalej. Oryginalna nazwa „kürtőskalács” pochodzi z Transylwanii, czyli regionu dzisiejszej Rumunii. Pierwsze wzmianki odnotowano około 1784 roku w książce kucharskiej hrabiny Marii Mikes. Przepis na trdelnik rozprzestrzenił się następnie dalej na zachód.

Jak zrobić domowy trdelnik

Klasyczny trdelnik odpowiednio piecze się na otwartym ogniu. Ciasto zawija się w specjalne foremki, tzw. trdel. Nawet jeśli nie masz piekarnika trdelnik, możesz upiec go w domu na blasze w piekarniku.

Na co nakręcić trdelnik?

Jeśli nie masz potrzebnych foremek, puść wodze fantazji. Owiń kilka słoików konserwowych folią aluminiową i zwiń w nie ciasto. Możesz również użyć szklanek do piwa lub resztek rolek po ręcznikach papierowych. Możesz nawet użyć drewnianego wałka do ciasta. Umieść trdelnik na wałku tak, aby oba końce wałka leżały na mniejszej blasze do pieczenia.

Przepis na trdelnik

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina Czas pieczenia: 8 minutaCzas całkowity:1 godzina 8 minutaLiczba porcji:7 porcje

Nie martw się o to, czego potrzebujesz do zrobienia tradycyjnej recepturze trdelnika. Podstawą są drożdże i ciasto na zakwasie, które należy zawinąć. Jeśli nie masz foremki na trdelnik, nic się nie dzieje, wystarczy coś podłużnego i okrągłego, co masz w domu, np. drewniany wałek do ciasta lub pucharek do dżemu.

Składniki

  • Składniki do zawijania

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy drożdże. Drożdże rozkrusz do miski, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Dodaj trochę cukru i przykryj odrobiną mąki. Miskę odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
  2. Przesiej przesianą mąkę, cukier i sól do dużej miski. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki, w tym gotowy zakwas.
  3. Ze składników zagnieść ciasto (nie może być lepkie, lejące ani zbyt gęste) i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Umieść ciasto na wałku i zwiń je w cienki naleśnik.
  6. Ciasto pokroić w paski i rozwałkować w wysmarowanych olejem nierdzewnych foremkach przeznaczonych do pieczenia trdelek (alternatywą mogą być słoiki konserwowe wyłożone folią aluminiową).
  7. Zwinięte trdelniki posmarować roztrzepanym białkiem lub olejem i zawinąć w przygotowaną wcześniej mieszankę cukru, cynamonu i orzechów.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 8 minut.
  9. Możesz wypełnić je dowolnie, na przykład kremem waniliowym lub nutellą.

Jak ulepszyć trdelnik

  • Trdelnik nie może leżeć na blasze do pieczenia, forma do trdelnika musi stać na blasze do pieczenia, w ten sposób unikniesz nierównego pieczenia.
  • Jeśli foremki trdelnikowe są zbyt wysokie, umieść je na brzegach naczynia do pieczenia, tak aby foremki trdelnikowe nie dotykały dna.
  • Doskonały trdelnik jest nawet bez nadzienia. Jeśli lubisz ciasta nadziewane, polecamy krem ​​karmelowy, nutellę, krem ​​waniliowy lub lody.

Zraszacz do trdelnika

Każdy z nas ma inny gust, więc każdemu smakuje inaczej. Domowy trdelnik można posypać według własnego gustu, ktoś woli sam cukier, inny nie wyobraża sobie trdelnika bez orzechów (orzechy dobierać według gustu, jedni wolą klasyczne orzechy włoskie, inni pistacje, migdały lub orzechy laskowe) i cynamonu. Ciasto na trdelnik można jednak upiec bez posypki, wystarczy je posłodzić po upieczeniu.

To od Ciebie zależy, który smak wolisz, w końcu może też smakować tak samo jak legendarny trdelnik.

Źródło: thekitchn.com, woolworths.com.au


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.