Babka cytrynowa: Przepis na wilgotny deser z jogurtem
Babka cytrynowa zachwyci całą Twoją rodzinę. Jego pyszny, słodki i świeży smak całkowicie Cię zadziwi, a gładkość zaskoczy. Wypróbuj ten przepis, w którym główną rolę gra cytryna.
Ptysie należą do wypieków wypiekanych najczęściej w ciągu roku, dlatego istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian. Zdrowa babka cytrynowa jest giętkie, świeże, pachnące, a także trwałe – jeśli nie zjesz go od razu.
Przepis na babka cytrynowa
Babka cytrynowa z jogurtem (jeśli chcesz z twarogiem) przypadnie Ci do gustu.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- W misce ubij jajka z cukrem na pianę, dodaj skórkę otartą z dobrze umytej cytryny.
- Do piany dodać olej, jogurt i sok z cytryny.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
- Na koniec wszystko razem zagnieść na płynne ciasto.
- Gotowa babka przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wypełnionej bułką tartą formy.
- Wstawić formę do piekarnika i piec w 170 stopniach przez około 35 minut – zależy od piekarnika.
- Upieczonu babku odstaw na co najmniej 20 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.
Polecamy: Przepis na babka z jabłkami
Jak ulepszyć babka cytrynowa?
- Nie zastępuj cytryny sztucznym aromatem, takim jak kwasek cytrynowy lub klasyczny sok z cytryny.
- Ciasto można udekorować lukrem, np. lukier cytrynowy na torcie jest idealny.
- Babka cytrynowa najlepiej smakuje z kawą lub herbatą.
- W wersji bezglutenowej zastąp zwykłą mąkę mąką bezglutenową.
Jeśli nie masz cytryny, możesz ją zastąpić pomarańczą lub limonką. Nadadzą też ciastu świeży smak, jednak warto rozważyć użycie grejpfruta, który charakteryzuje się gorzkawym smakiem.
Babka cytrynowa piecze się prawie tak długo jak inne, zależy to od tego, jaki masz piekarnik. Ogólnie można powiedzieć, że pieczemy ciasto przez około 40-50 minut.
Aby miękkia babka cytrynowa była naprawdę cytrynowa, możesz dodać trochę więcej soku i skórki z cytryny, aby poprawić jego smak, ale tutaj również obowiązuje zasada: wszystko z umiarem. Możesz również sięgnąć po ekstrakt z cytryny. Smak tortu wzmocnią także jakieś wartości dodane, takie jak lody waniliowe, kwaśna śmietana czy zwykła bita śmietana.
Babka cytrynowa dla diabetyków będzie odpowiednie, jeśli zamiast cukru użyjesz sztucznego słodzika, na przykład ksylitolu (cukier brzozowy).
Muffiny są popularne głównie ze względu na łatwość przygotowania i długą trwałość. Jednak w większości przypadków nie wytrzymują nawet dwóch dni, ponieważ są zjadane od razu. Jednak odpowiednio przechowywany wytrzyma tydzień.
Najlepszym sposobem przechowywania ciasta jest włożenie go do woreczka, aby nie straciło elastyczności i nie stwardniało. Można go również przykryć formą w jakiej był upieczony. W celu dłuższego przechowywania warto przełożyć go do miski z pokrywką i wstawić do lodówki. Przed jedzeniem lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej.
Lukier cytrynowy na torcie
Cytrynowa polewka nadaje ciastu prawdziwej orzechowości. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie
- Cukier przesiać przez sito i dodać do niego wodę.
- Mieszamy, stopniowo dodajemy sok z cytryny, a na końcu skórkę otartą z cytryny.
- Lukier powinien być płynny, ale nie za dużo, powinien pozostać na cieście.
Serwowanie babki cytrynowej
Jeśli chcesz wynieść porcję ciasta na wyższy poziom, polecamy podanie go z gałką lodów waniliowych lub kremu waniliowego, udekorowanych gałązką mięty. Nie pomylisz się, jeśli podasz ciasto również z kwaśną śmietaną lub bitą śmietaną. Nie zapomnij posłodzić wszystkiego, aby śmietana lub bita śmietana nabrała słodkiego posmaku. Dla jeszcze lepszej estetyki udekoruj ciasto kawałkami cytrusów.
Źródło: foodafactoflife.org.uk, hellofresh.com
Inne ulubione przepisy