Babka cytrynowa: Przepis na wilgotny deser z jogurtem

Babka cytrynowa zachwyci całą Twoją rodzinę. Jego pyszny, słodki i świeży smak całkowicie Cię zadziwi, a gładkość zaskoczy. Wypróbuj ten przepis, w którym główną rolę gra cytryna.

babka cytrynowa wilgotna
Źródło zdjęcia: Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Ptysie należą do wypieków wypiekanych najczęściej w ciągu roku, dlatego istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian. Zdrowa babka cytrynowa jest giętkie, świeże, pachnące, a także trwałe – jeśli nie zjesz go od razu.

Przepis na babka cytrynowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas pieczenia: 35 minutaCzas całkowity: 45 minutaLiczba porcji:8 porcje

Babka cytrynowa z jogurtem (jeśli chcesz z twarogiem) przypadnie Ci do gustu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. W misce ubij jajka z cukrem na pianę, dodaj skórkę otartą z dobrze umytej cytryny.
  3. Do piany dodać olej, jogurt i sok z cytryny.
  4. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
  5. Na koniec wszystko razem zagnieść na płynne ciasto.
  6. Gotowa babka przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wypełnionej bułką tartą formy.
  7. Wstawić formę do piekarnika i piec w 170 stopniach przez około 35 minut – zależy od piekarnika.
  8. Upieczonu babku odstaw na co najmniej 20 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.

Polecamy: Przepis na babka z jabłkami

Jak ulepszyć babka cytrynowa?

  • Nie zastępuj cytryny sztucznym aromatem, takim jak kwasek cytrynowy lub klasyczny sok z cytryny.
  • Ciasto można udekorować lukrem, np. lukier cytrynowy na torcie jest idealny.
  • Babka cytrynowa najlepiej smakuje z kawą lub herbatą.
  • W wersji bezglutenowej zastąp zwykłą mąkę mąką bezglutenową.
Czy mogę użyć innego rodzaju cytrusów w cieście zamiast cytryny?

Jeśli nie masz cytryny, możesz ją zastąpić pomarańczą lub limonką. Nadadzą też ciastu świeży smak, jednak warto rozważyć użycie grejpfruta, który charakteryzuje się gorzkawym smakiem.

Jak długo piec babka cytrynowa?

Babka cytrynowa piecze się prawie tak długo jak inne, zależy to od tego, jaki masz piekarnik. Ogólnie można powiedzieć, że pieczemy ciasto przez około 40-50 minut.

Jak mogę poprawić smak babki cytrynowego?

Aby miękkia babka cytrynowa była naprawdę cytrynowa, możesz dodać trochę więcej soku i skórki z cytryny, aby poprawić jego smak, ale tutaj również obowiązuje zasada: wszystko z umiarem. Możesz również sięgnąć po ekstrakt z cytryny. Smak tortu wzmocnią także jakieś wartości dodane, takie jak lody waniliowe, kwaśna śmietana czy zwykła bita śmietana.

Czy babka cytrynowa jest odpowiednie dla diabetyków?

Babka cytrynowa dla diabetyków będzie odpowiednie, jeśli zamiast cukru użyjesz sztucznego słodzika, na przykład ksylitolu (cukier brzozowy).

Jak długo trwa babka cytrynowa?

Muffiny są popularne głównie ze względu na łatwość przygotowania i długą trwałość. Jednak w większości przypadków nie wytrzymują nawet dwóch dni, ponieważ są zjadane od razu. Jednak odpowiednio przechowywany wytrzyma tydzień.

Jak przechowywać babka cytrynowa, aby zachować świeżość?

Najlepszym sposobem przechowywania ciasta jest włożenie go do woreczka, aby nie straciło elastyczności i nie stwardniało. Można go również przykryć formą w jakiej był upieczony. W celu dłuższego przechowywania warto przełożyć go do miski z pokrywką i wstawić do lodówki. Przed jedzeniem lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej.

Lukier cytrynowy na torcie

Cytrynowa polewka nadaje ciastu prawdziwej orzechowości. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie

  1. Cukier przesiać przez sito i dodać do niego wodę.
  2. Mieszamy, stopniowo dodajemy sok z cytryny, a na końcu skórkę otartą z cytryny.
  3. Lukier powinien być płynny, ale nie za dużo, powinien pozostać na cieście.

Polecamy: Przepis na zdrowy deser sernik cytrynowy

Serwowanie babki cytrynowej

Jeśli chcesz wynieść porcję ciasta na wyższy poziom, polecamy podanie go z gałką lodów waniliowych lub kremu waniliowego, udekorowanych gałązką mięty. Nie pomylisz się, jeśli podasz ciasto również z kwaśną śmietaną lub bitą śmietaną. Nie zapomnij posłodzić wszystkiego, aby śmietana lub bita śmietana nabrała słodkiego posmaku. Dla jeszcze lepszej estetyki udekoruj ciasto kawałkami cytrusów.

Źródło: foodafactoflife.org.uk, hellofresh.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.