Ciasto z cukinii: Szybki i zdrowy przepis na słodko

Ciasto z cukinii, zarówno na słodko, jak i na słono, co roku staje się ulubionym przepisem sezonu. Cukinia jest również bogata w błonnik i witaminę C. Mamy dla Ciebie przepis na szybkie i smaczne ciasto z cukinii.

Kiedy mowa o cukinii, wielu z nas kręci nosem na to warzywo.

Ale to duży błąd, ponieważ cukinia jest jednym z superfoods, które dosłownie czynią cuda dla naszego organizmu.

Z cukinią można eksperymentować w dowolny sposóbnadaje się zarówno do dań słodkich, jak i słonych, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych.

Przepis na ciasto z cukinii z czekoladą

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina Liczba porcji:12 porcje

Przepis na soczyste ciasto z cukinii z czekoladą z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom czekolady, ponieważ odgrywa ona w tym przypadku dużą rolę. Poza tym to ciasto jest niesamowite, że nie przytyjesz po nim ani grama i jest w pełni zdrowym i smacznym odpowiednikiem klasycznych brownie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie myjemy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru wody.
  2. Wymieszaj z musem jabłkowym, jajkami, miodem i mlekiem i dobrze wymieszaj.
  3. W innej misce wymieszaj wszystkie luźne składniki oprócz orzechów i połącz ze sobą obie mieszanki. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, można je rozrzedzić mlekiem.
  4. Na koniec dodać orzechy i wlać gotowe ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temperaturze 175 stopni.
  6. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia. Możesz udekorować go np. połączeniem masła z orzechów nerkowca i roztopionej czekolady oraz posypać posiekanymi pistacjami.

To ciasto z cukinii jest w stylu czekoladowych brownie, ale doskonały jest również klasyczny piernik z cukinii, który jest soczysty, a cukinia dodaje tylko bardzo subtelnego smaku w tle.

Więcej przepisów na cukinię

Cukinia to Twoje ulubione warzywo i zastanawiasz się, jakie jeszcze dania można z niej przygotować? Oto kilka pomysłów na przepisy na cukinię, które warto wypróbować:

  • zdrowe naleśniki z cukinii z nivo,
  • omlet z cukinii,
  • baba ziemniaczana z cukinią,
  • szaszłyki z cukinii z kiełbasą,
  • zupa krem ​​z cukinii,
  • pasta z cukinii.

Skutki zdrowotne cukinii

Zwalcza stany zapalne

Cukinia (zwłaszcza jej skórka) zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym.

Cukinia na odporność

Już jedna średniej wielkości cukinia dostarczy Ci ponad połowę dziennej dawki witaminy C, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C jest również bardzo ważną substancją zmniejszającą ryzyko chorób przewlekłych.

Równoważy poziom cukru we krwi

Ze względu na niską zawartość cukru, cukinii zdecydowanie nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Stanowi doskonałą alternatywę dla skrobiowych warzyw i rafinowanych węglowodanów. Dzięki temu pomaga utrzymać poziom cukru we krwi oraz ogranicza wahania cukru we krwi spowodowane nadmierną ilością rafinowanych węglowodanów.

Wspomaga trawienie

Zawartość błonnika i wody doskonale wspomaga trawienie. Ponadto cukinia jest łatwiej trawiona, co szczególnie doceniają osoby z zespołem jelita drażliwego.

Cukinia na odchudzanie

Chociaż cukinia ma naturalnie niską kaloryczność, nadal jest bogata w składniki odżywcze, co czyni ją doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Ponadto zawiera dużą ilość wody i błonnika, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Cukinia składa się aż w 90% z wody i nie zawiera tłuszczu, dlatego nadaje się do stosowania w dietach redukcyjnych. Między innymi zawiera dużo błonnika, karotenu i ryboflawiny.

Wspiera zdrowie serca

Cukinia jest również dobrym źródłem potasu, minerałów i elektrolitów, które pomagają w funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Potas odgrywa dużą rolę w utrzymaniu regularnego bicia serca, a dieta bogata w potas może pomóc zrównoważyć niektóre szkodliwe skutki sodu na ciśnienie krwi. Cukinia zawiera również magnez, który pomaga utrzymać stały rytm serca.

Jak rozpoznać dojrzałą cukinię?

Uprawa cukinii wcale nie jest trudna, więc możesz zbierać świeże owoce bezpośrednio w swoim ogrodzie. Mamy prostą odpowiedź na pytanie, kiedy cukinia jest dojrzała. Zbieraj małe i młode cukinie, gdy mają około 12-18 cm. Mniejsze cukinie są również popularne ze względu na znacznie słodszy smak.

Możesz także zbierać cukinię z kwiatem cukinii, który również możesz skosztować. Warto często zbierać cukinie, ponieważ wielokrotnie owocują, a po zebraniu młodych owoców ponownie produkują nowe cukinie. Jeśli kupujesz cukinię w sklepie, wybieraj również mniejsze kawałki, które są młode i lepiej smakują.

Kiedy cukinia jest trująca?

Zawsze należy zachować ostrożność podczas jedzenia cukinii. Gdy stwierdzisz, że cukinia ma gorzki smak, nie jedz jej ponownie. Gorzki smak jest oznaką, że roślina zawiera trującą substancję – kaburbitacynę, której nie niszczy nawet obróbka cieplna. Po spożyciu trucizna ta objawia się w przypadku lekkiego zatrucia nudnościami, wymiotami, biegunką, ale w przypadku ciężkiego zatrucia w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

Jeśli podejrzewasz zatrucie cukinią, postaw na lekkostrawną dietę, jedz wyłącznie suche pokarmy, a szczególnie zwiększ schemat picia. Jeśli pojawią się poważniejsze problemy, nie wahaj się skontaktować z lekarzem.

Jeśli jednak wybierzesz ładne, młode kawałki cukinii, zawsze dobrze ją podgrzejesz, nie musisz się martwić o zatrucie pokarmowe. Istnieje ryzyko zatrucia, zwłaszcza w przypadku dużych i starszych cukinii, zwłaszcza jeśli są uprawiane podczas silnej suszy.

Jeśli masz w swojej kolekcji ciekawe pomysły na przepisy na cukinię, podziel się z nami swoimi przepisami.

źródło: goodhousekeeping.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
1 komentarz
  1. Filip mówi

    Zdrowo i kreatywnie

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.