3 smakowite sposoby wykorzystania ricotty

Ricotta to miękki świeży ser, który nadaje się do przygotowania różnych potraw, czy to jako składnik dania głównego, deseru czy różnych przekąsek. Ze względu na swoją delikatną smak, jest bardzo popularna w kuchni.

Ricotta przepis
Źródło zdjęcia: id-art / Shutterstock.com

Sernik z ricotty

Chociaż ciasta zazwyczaj przygotowuje się na słodko, ricotta świetnie nadaje się do przygotowania słonych ciast.

Składniki

  • 500 g ricotty
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • 6 jaj
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 25 g masła
  • 50 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę wysmaruj masłem, a następnie wysyp startym parmezanem.
  2. W misce wymieszaj pomidory z oliwą z oliwek, dodaj czosnek, sól i pieprz. Tę mieszankę przygotuj na blasze i piecz 15 minut, aby pomidory zmiękły.
  3. Wymieszaj ricottę z jajkami i dobrze wymieszaj, następnie dodaj śmietanę kwaśną. Następnie dopraw solą i posyp odrobiną tymianku.
  4. Mieszankę ricotty przygotuj w formie do zapiekania, rozłóż pomidory i dopraw jeszcze tymiankiem.
  5. Na koniec wystarczy tylko skropić oliwą z oliwek i piec około 20 minut. Efektem powinien być stężały słony sernik.

Pasta z ricotty

Ten przepis na pastę z ricotty jest bardzo delikatny. Połączenie ricotty z suszonymi pomidorami i parmezanem z pewnością warto wypróbować.

Składniki

  • 250 g ricotty
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • suszone bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw zacznij od prażenia orzechów. Wystarczą około 2 minuty na suchej patelni.
  2. Do miski włóż orzechy, suszone pomidory, parmezan, ricottę, oliwę z oliwek i czosnek razem z bazylią. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Pastę dopraw według smaku i możesz podawać z ulubionym pieczywem.

Polecamy: Rolada z kurczaka z ricottą

Placki z ricotty

Placki z ricotty możesz zjeść na śniadanie lub nawet na przekąskę. Są puszyste i po prostu wspaniałe.

Składniki

  • 250 g ricotty
  • 185 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • sól
  • olej na patelnię

Sposób przygotowania

  1. Aby placki były puszyste, powinieneś najpierw pozwolić wszystkim składnikom osiągnąć temperaturę pokojową.
  2. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Następnie pozostaw ciasto na około 10 minut.
  3. Następnie wystarczy wysmarować patelnię odrobiną oleju i rozgrzać ją odpowiednio.
  4. Smaż placki z obu stron.
  5. Możesz je następnie udekorować i doprawić według własnych preferencji. Na przykład jogurt i miód w połączeniu z ulubionymi owocami są wspaniałe.

Przepisy z ricottą są bardzo popularne i smaczne. Ten ser zapewnia delikatny, wspaniały smak. Możesz więc używać go zarówno na słodko, jak i na słono. Możliwości jest naprawdę wiele.

Ricotta jest również świetną alternatywą dla mascarpone. Jeśli akurat w domu zabrakło i nie wiesz, czym zastąpić mascarpone, wypróbuj ricottę i inne wskazówki.

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.