Babka marmurkowa: Prosty i szybki przepis

Babka marmurkowa to jeden z klasyków kuchni polskiej. Przygotuj smaczny deser na swoją wizytę. Wypróbuj prosty przepis na miękkia i puszysta marmurkowa babka.

Co powiecie na smażone ciasto?Jeśli chcemy zrobić smaczna mielona babka marmurkowa, najlepiej dodać masło lub olej słonecznikowy, o którym też mowa w przepisie.

Babka marmurkowa przepis
Źródło zdjęcia: Marian Weyo / Shutterstock.com

Aby przygotować ciasto, należy najpierw wymieszać masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dopiero później dodaje się inne składniki, takie jak jajka i inne składniki.

Aby uzyskać lepszą jakość ciasta, zalecamy wyjęcie masła z lodówki, aby zmiękło i łatwiej było z nim pracować.

Z zagniatanym ciastem najczęściej można spotkać się w przypadku tort czy pierników.

Przepis na babkę marmurkową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 45 minutaCzas całkowity:1 godzina Liczba porcji:8 porcje

Babka marmurkowa jak u babci, to po prostu klasyka. Przyciąga uwagę nie tylko smakiem, ale także wyglądem, ponieważ jest pięknie wybarwiony. Wypróbuj ten przepis na szybkia babka marmurkowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj cukier, jajka, olej, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Otrzymamy ciasto, które dzielimy na dwie połowy.
  3. Zmieszaj około łyżeczki startej skórki z cytryny z połową ciasta lub mniej, w zależności od gustu.
  4. Wymieszać holenderskie kakao do smaku w drugiej połowie ciasta.
  5. Przygotujemy forma na babka i wlewamy do niej ciasto na przemian. Jeśli chcesz się pobawić, możesz delikatnie mieszać poszczególne warstwy patykiem, aby uzyskać ciekawszy kolor – efekt marmuru.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto przez około 45 minut, ponownie sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.
  7. Wykładamy gorąca babka, na koniec dodajemy cukier i gotowe.

Wskazówki, jak ulepszyć babke marmurkowa?

Jeśli chcesz ulepszyć swoja prosta babka marmurkova, spróbuj dodać do przepisu twarożek lub jogurt.

Lubisz eksperymentować? Spróbuj także babke marmurkowego z koniakiem jajecznym. Wystarczy dodać do przepisu 250 ml ajerkoniaku, mniej więcej do smaku.

Polecamy również babka bananowaSmaczny i szybki przepis.

Babka mrarmurkowa z twarogiem

Wystarczy dodać do przepisu 250 g miękkiego twarogu i wymieszać z ciastem, a babka marmurkowa z twarogiem gotowe.

Babka marmurkowa z jogurtem

Jeśli chcesz zrobić jogurtowa babka marmurkowa, dodaj do przepisu szklankę (200 g) białego jogurtu tłuszczowego.

Możesz również dodać czekoladę do marmurkowego ciasta, aby stworzyć pyszne ciasto czekoladowe lub dodać inne składniki, takie jak orzechy, w zależności od tego, co lubisz.

Więc czasami spróbuj też przygotować puszysta babka orzechowa.

Źródło: foodnetwork.com, cakewhiz.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.