Stek wołowy na patelni: Przepis w trzech krokach

Kto nie kocha doskonale ugotowanego steku, który jest soczysty, doskonale doprawiony i przygotowany przez restauracyjnego szefa kuchni? Jak zrobić stek wołowy?

Jeśli masz ochotę przygotować luksusowy stek w domu i dysponujesz płytą grzejną, poniższe przygotowanie steku na patelni jest dla Ciebie!

Sekret doskonałego steku wołowego

Przygotowanie steku wołowego na patelni nie polega na tajemnej kombinacji przypraw ani jakiejś sztuczce, którą potrafią tylko najlepsi szefowie kuchni. Sekret tkwi w mięsie. Im lepszej jakości i świeższego mięsa użyjesz do przygotowania steku, tym lepszy będzie wynik.

Jakie mięso wybrać na stek?

Klasycznie stosuje się stek wołowy, lepiej kupić go bezpośrednio w sklepie mięsnym niż w hurtowni. Inną popularną opcją jest stek z kurczaka, który jest szybszy w przygotowaniu niż wołowina.

Przepis na stek wołowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas pieczenia: 10 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Kiedy więc znajdziesz świetne mięso, które będzie idealne na stek wołowy na patelni (lub nawet kurczaka), przygotuj resztę składników.

Składniki

Przygotowanie steku z wołowiny

    Przygotowanie mięsa

  1. Najpierw osusz mięso papierowymi ręcznikami kuchennymi i pozwól mu odpocząć przez co najmniej 30 minut. (Ważne jest, aby mięso miało temperaturę pokojową przed dalszymi regulacjami)
  2. Gdy odpocznie, posmarować olejem i dokładnie wetrzeć w mięso ze wszystkich stron. Następnie dodaj wystarczającą ilość soli i pieprzu.
  3. Pieczenie steku

  4. Zacznij od polania go olejem i odczekania, aż się nagrzeje.
  5. Następnie połóż stek na patelni. Nigdy nie smaż jednocześnie więcej niż jednego kawałka mięsa na jednej patelni.
  6. Obsmaż stek z każdej strony, aby mięso zrumieniło się na powierzchni. Czas pieczenia zależy od grubości, ale zwykle wynosi od 2,5 do 5 minut z każdej strony. (Na patelnię można dodać zarówno świeże zioła, jak i czosnek. Nie zapomnij dodać kilku kostek masła – a gdy się rozpuści, polej nim steki.)
  7. Smażyć stek najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Obracanie mięsa co kilka sekund wpłynęłoby niekorzystnie na jego smak, a mięso mogłoby się wysuszyć (zdecydowanie nie nakłuwać mięsa widelcem, tylko obracać szczypcami). W razie potrzeby za pomocą szczypiec obsmaż stek z boków na końcu.
  8. Niech stek odpocznie

  9. A najważniejsza część przygotowania steku następuje na sam koniec. Niestety wiele osób bagatelizuje tę część przygotowania. Stek musi odpocząć po wyjęciu go z patelni. Nie bój się pozwolić mu odpocząć na ciepłym talerzu na kuchennym blacie przez pięć minut. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. (5 minut wystarczy, aby mięso odpoczęło. Jeśli przygotowujesz steki dla kilku osób i masz do dyspozycji tylko jedną patelnię, pozwól im odpocząć w nagrzanym piekarniku)

Polecamy: Przepis na wołowina w winie

Przygotowanie steków nie jest trudne i poradzi sobie z nim nawet zupełnie początkujący

ając odpowiednio rozgrzaną patelnię i wysokiej jakości mięso, można je niemal samodzielnie przygotować.

źródło: delish.com


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.