Dorsz: Przepisy na 3 sposoby przygotowania

Jedną z najbardziej dostępnych ryb morskich w naszym regionie jest właśnie dorsz, który najczęściej znajdziesz w postaci porcjowanych filetów i mrożony. Proste przygotowanie i doskonały smak sprawiają, że dorsz jest popularną i poszukiwaną rybą.

Mięso rybne jest zdrowe i zaleca się jego spożywanie przynajmniej raz w tygodniu.

Termiczna obróbka ryb morskich u nas nie cechuje się kreatywnością, najczęściej ograniczamy się do panierowanego fileta rybnego.

Jakie rodzaje dorsza znamy?

Do najbardziej znanych należą dorsz alaskański, dorsz atlantycki i dorsz czarny.

Wartości odżywcze mięsa rybnego są przysłonięte ilością spalonego tłuszczu, więc nie można mówić o kulinarnych osiągnięciach. Tymczasem przepis na przygotowanie dorsza nie musi być skomplikowany, a mimo to przygotujesz wyśmienite danie. Spójrzmy więc, jak przygotować dorsza.

Przepis na dorsz na patelni

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: minúty/minútCzas gotowania: minúty/minútCzas całkowity: minúty/minútLiczba porcji: porcje

Nie ma nic prostszego, a jednocześnie jest to bardzo dobry sposób na przygotowanie dorsza na patelni. Popularne i proste przygotowanie dorsza na patelni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
  2. Włóż filety dorsza i smaż po 5 minut z każdej strony.
  3. Do dania można dodać ziemniaki w dowolnej formie – gotowane, tłuczone, puree.
  4. W ten sposób przygotowany dorsz smakuje również dzieciom.

Pieczony dorsz w piekarniku w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Nieco bardziej wyszukany jest następny przepis na pieczonego dorsza w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Co będzie potrzebne na dwie porcje?

Składniki

  • 2 filety dorsza
  • 200 g szpinaku (może być mrożony, ale nie przecier)
  • 250 ml śmietany
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Dorsza osól, popieprz i szybko obsmaż na maśle.
  2. Odkładając na talerz, na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę, dodaj szpinak, mielony lub przeciśnięty czosnek i dusz przez około 3 minuty.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę śmietany, umieść w niej dorsza, przykryj duszonym szpinakiem i zalej resztą śmietany.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Polecamy: Przepis na Łosoś pieczony w piekarniku

Zapiekany dorsz w ziemniakach

Lubisz zapiekane filety dorsza? W takim razie wypróbuj następujący przepis.

Składniki

  • 4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 filety dorsza masło
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój na plasterki o grubości około pół centymetra. Rozłóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  2. Dorsza osól, popieprz i szybko obsmaż z obu stron również na maśle.
  3. Następnie przenieś na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną rozmarynu

Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.