Dorsz: Przepisy na 3 sposoby przygotowania
Jedną z najbardziej dostępnych ryb morskich w naszym regionie jest właśnie dorsz, który najczęściej znajdziesz w postaci porcjowanych filetów i mrożony. Proste przygotowanie i doskonały smak sprawiają, że dorsz jest popularną i poszukiwaną rybą.
Mięso rybne jest zdrowe i zaleca się jego spożywanie przynajmniej raz w tygodniu.
Termiczna obróbka ryb morskich u nas nie cechuje się kreatywnością, najczęściej ograniczamy się do panierowanego fileta rybnego.
Jakie rodzaje dorsza znamy?
Do najbardziej znanych należą dorsz alaskański, dorsz atlantycki i dorsz czarny.
Wartości odżywcze mięsa rybnego są przysłonięte ilością spalonego tłuszczu, więc nie można mówić o kulinarnych osiągnięciach. Tymczasem przepis na przygotowanie dorsza nie musi być skomplikowany, a mimo to przygotujesz wyśmienite danie. Spójrzmy więc, jak przygotować dorsza.
Przepis na dorsz na patelni
Nie ma nic prostszego, a jednocześnie jest to bardzo dobry sposób na przygotowanie dorsza na patelni. Popularne i proste przygotowanie dorsza na patelni.
Składniki
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło.
- Włóż filety dorsza i smaż po 5 minut z każdej strony.
- Do dania można dodać ziemniaki w dowolnej formie – gotowane, tłuczone, puree.
- W ten sposób przygotowany dorsz smakuje również dzieciom.
Pieczony dorsz w piekarniku w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Nieco bardziej wyszukany jest następny przepis na pieczonego dorsza w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Co będzie potrzebne na dwie porcje?
Składniki
- 2 filety dorsza
- 200 g szpinaku (może być mrożony, ale nie przecier)
- 250 ml śmietany
- 1 mała cebula lub szalotka
- 2 ząbki czosnku
- około 50 g masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Dorsza osól, popieprz i szybko obsmaż na maśle.
- Odkładając na talerz, na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę, dodaj szpinak, mielony lub przeciśnięty czosnek i dusz przez około 3 minuty.
- Do naczynia żaroodpornego wlej połowę śmietany, umieść w niej dorsza, przykryj duszonym szpinakiem i zalej resztą śmietany.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Polecamy: Przepis na Łosoś pieczony w piekarniku
Zapiekany dorsz w ziemniakach
Lubisz zapiekane filety dorsza? W takim razie wypróbuj następujący przepis.
Składniki
- 4 większe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 filety dorsza masło
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój na plasterki o grubości około pół centymetra. Rozłóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Dorsza osól, popieprz i szybko obsmaż z obu stron również na maśle.
- Następnie przenieś na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną rozmarynu
Inne ulubione przepisy